Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor au impus, începând de joi, restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați

Restricțiile au fost impuse în zona menționată pe o adâncime de 20 - 30 de kilometri în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 de metri.

Concret, în aceste zone nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Decizia, potrivit MApN, a fost luată "pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare și control al utilizării spațiului aerian".

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor - de tip NOTAM (Notice to Airmen) - a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare, informează Ministerul Apărării.

Primele restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse prima dată în luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Ministerul precizează însă că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.