Ministerul Apărării Naționale anunță că joi dimineață a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime, rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate de Rusia în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene.

UPDATE

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, miercuri, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat la sediul MAE la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a incidentului din noaptea de 13/14 decembrie, din apropierea de localității Grindu.   

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm al autorităților române față de noul incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. 

Oficialul român a solicitat părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea națională a României și siguranța transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

+++

Ministerul Afacerilor Externe a transmis c[ protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu.

"Acesta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război", a reacționat diplomația de la București.

MAE a adăugat că a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de joi. De asemenea, Ministerul îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

+++

Drona a căzut în zona localității Grindu din județul Tulcea.

Miercuri spre joi noaptea, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

 Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații,  o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea.

În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.