Ministerul Apărării anunță joi dimineață descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate după ce forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

"În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru", a transmis instituția.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. 

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

+++

Președintele USR, Cătălin Drulă, cere ca în ședința de CSAT de joi, care a început la ora 13:00, să se găsească soluții pentru ca aceste incidente să fie prevenite. Autoritățile române trebuie să comunice în detaliu măsurile care se iau pentru protejarea vieții și a proprietăților locuitorilor din zonele de graniță.

„Într-un context internațional din ce în ce mai dificil, ședința CSAT de astăzi trebuie să aducă măsuri ferme pentru a ține cetățenii români în siguranță. Este o ședință pe care o așteptăm deja de o lună pentru a afla care sunt măsurile militare de protecție a românilor din zona granițelor. Experții militari au explicat necesitatea doborârii dronelor care intră în spațiul aerian românesc. Din toate informațiile pe care le avem, mijloacele militare necesare NU sunt în teren. Klaus Iohannis este dator cu explicații, de la ministrul Apărării PSD nu mai avem așteptări”, susține Cătălin Drulă.

USR l-a chemat miercuri pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Ora Guvernului în Senat, pentru a da explicații cu privire la dronele rusești căzute pe teritoriul României, precum și în privința măsurilor întreprinse de Guvern pentru protejarea populației din zonă, dar ministrul Angel Tîlvăr "a eșuat" în încercarea de a oferi răspunsuri concrete la îngrijorările firești ale românilor, în contextul războiului din Ucraina.

Drulă mai spune că sunt prea multe întrebări fără răspuns din partea ministrului Apărării: câte drone au pătruns în primele nouă luni ale acestui an  – neautorizat –  în spațiul aerian românesc? A cerut apărarea antiaeriană acordul de a doborî aparatele de zbor care au intrat fără autorizație în spațiul aerian românesc?