Misiuni diplomatice și organizații internaționale își exprimă sprijinul pentru Bucharest Pride 2023, care ajunge la cea de-a 18-a ediție și sărbătorește diversitatea și demnitatea comunității LGBTIQ+ din România.

"Bucharest Pride și toate evenimentele Pride din România sunt ocazii importante de a susține drepturile și incluziunea LGBTIQ+. Felicităm organizatorii, voluntarii și participanții pentru munca și eforturile lor în vederea egalității în drepturi. Ne reafirmăm angajamentul de a respecta, promova și proteja principiile egalității, nediscriminării și drepturilor omului pentru toate persoanele, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea de gen sau caracteristicile sexuale", se arată în declarația comună postată pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA în România.

Semnatarii mai spun că susțin ferm comunitatea LGBTIQ+ din România în demersurile sale pentru egalitatea în drepturi, în conformitate cu legislația internațională a drepturilor omului și principiul drepturilor universale ale omului.

În srisoare se mai arată că CEDO a formulat un cadru clar pentru protejarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+.

"Curtea a stabilit obligativitatea asigurării egalității în cadrul legislației naționale, cum ar fi instituirea unor mecanisme eficiente de răspuns la infracțiunile motivate de ură, protecția juridică pentru familiile de același sex și o procedură legală transparentă și accesibilă de recunoaștere a genului pentru persoanele transgender.

În acest context, încurajăm autoritățile române să abordeze orice lacune legislative actuale cu scopul respectării depline a drepturilor LGBTIQ+.

Egalitatea, diversitatea, nediscriminarea și respectul pentru drepturile universale ale omului fac parte din valorile noastre fundamentale și trebuie să acționăm pentru a apăra aceste valori, atât în țările noastre, cât și la nivel global. Realizăm că este nevoie de mai multe eforturi pentru ca persoanele LGBTIQ+ să se bucure de egalitate deplină în drepturi", se mai arată în text.

În final, semnatarii transmit că vot continua să lucreze împreună cu autoritățile române și cu societatea civilă pentru a se asigura că toate persoanele sunt tratate cu demnitate și respect.

Misiuni diplomatice și organizații internaționale din București semnatare:

Argentina; Austria; Belgia; Canada; Cehia; Cipru; Chile; Croația; Danemarca; Elveția; Estonia; Finlanda; Franța; Germania; Grecia; Irlanda; Israel; Italia; Lituania; Mexic; Norvegia; Olanda; Portugalia; Regatul Unit al Marii Britanii; Slovenia; Spania; Statele Unite ale Americii; Suedia; Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), România; Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), România; Reprezentanța Comisiei Europene în România.

+++

Ediția din 2023 a Bucharest Pride are loc în perioada 21-29 iulie și propune o paletă diversă de evenimente, organizate atât indoor, în sălile de teatru și cinema, în galeriile de artă și cluburile din capitală, cât și outdoor, în Parcul Izvor.

Marșul Bucharest Pride va avea loc pe 29 iulie pe ruta Calea Victoriei - Parcul Izvor, anunță Asociația Accept.

Sub umbrela Visible love. Visible families, cel mai mare eveniment din România dedicat comunității LGBTQIA+ se va concentra în acest an asupra sentimentului de familie, cât și a dreptului de a avea o familie recunoscută și protejată legal de către statul român, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor.

În contextul Bucharest Pride, Asociația Accept se pregătește să lanseze campania 360 #ProtejațiToateFamiliile. Primul spot TV din România care tratează acest subiect rulează deja pe posturile de televiziune, având în prim-plan părinții persoanelor LGBTQIA+. Prin această inițiativă, Asociația Accept invită românii să se alăture cauzei, semnând petiția pentru protecția și recunoașterea legală a cuplurilor formate din persoane de același sex.