Olanda a trimis marți primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloților ucraineni, relatează Reuters, preluată de The Guardian.

Olanda va trimite între 12 și 18 avioane F-16 din forțele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloților din România, care va fi deschis în curând, a anunțat, marți, Ministerul Apărării de la Haga.

Premierul Mark Rutte declara la sfârșitul lunii trecute, într-o convorbire video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Olanda va trimite avioanele F-16 în România în decurs de două săptămâni.

Olandezii au promis, de asemenea, să livreze Ucrainei avioane F-16 pentru a fi folosite în luptă, alături de promisiuni similare din partea Danemarcei, Norvegiei și Belgiei, notează News.ro.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat la sfârșitul lunii august Scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.

În vederea implementării acestui proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță", facilitând astfel pregătirea efectivă a piloților.

"Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina" a anunțat la vremea respectivă ministrul apărării naționale.

+++

După anunțul Olandei, Ministerul Apărării de la București a comunicat și el că cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți în Baza 86 Aeriană "Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță" din Fetești.

Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16.

Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia.

"Având în vedere contextul geopolitic actual și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO. Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina", a spus MApN.

Ministerul mai explică și că Centrul European de Instruire F-16 din Baza 86 Aeriană "Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță" din Fetești va fi inaugurat printr-o ceremonie oficială, la o dată care va fi anunțată ulterior.