Senatul și Camera Deputaților organizează pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, evenimente dedicate celor mici.

Astfel, la Senat, în intervalul orar 10.00 – 20.00, va avea loc un eveniment dedicat copiiilor, având ca parteneri UNICEF, Fundația Casa Regală a României, ambasade (Repubica Cehă, Confederația Elvețiană, Republica Elenă, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Slovacă), Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Capitalei, Opera Comică, Teatrul Masca, Teatrul Tăndărică, PROEDUS, Circul Metropolitan București, Crucea Roșie, RO Vaccinare și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Evenimentul va reuni mai multe activități sportive, artistice și educative destinate copiilor și se va desfășura pe parcursul întregii zile, pe terenul din fața clădirii Senatului.

Acșiunea se va desfășura în conformitate cu măsurile legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-CoV-2.

Astfel, conform punctului de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență, aparținătorii copiilor pot participa la eveniment doar dacă:

 - sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

-ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;

 -sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară conformării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (teste RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Și Camera Deputaților își deschide porțile pe 1 iunie pentru cei mici, astfel că între orele 10.00 – 16.00, instituția va putea fi vizitată gratuit, accesul fiind permis pe la intrarea C1.

Cei interesați vor avea posibilitatea să vadă sălile în care se desfășoară activitatea parlamentară, respectiv "I.I.C. Brătianu”, „Take Ionescu”, „Unirii”, „Al. I. Cuza”, „I.G.Duca”, „Mihai Viteazul”, cabinetul președintelui Camerei Deputaților, sala de plen, Galeria presei, Galeria de onoare, „Nicolae Iorga” și "Nicolae Bălcescu”.

De asemenea, Camera Deputaților va amenaja, pe peluza de la intrarea principală, 6 terenuri de badminton pentru copiii care îndrăgesc acest sport. Pe parcursul zilei vor fi organizate prezentări ale tradițiilor militare și simulări ale mânuirii armelor, susținute de "Tradiția militară”, cea mai veche asociație de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, care reprezintă țara noastră la Uniunea Europeană a Asociațiilor IstoricoMilitare și a participat la numeroase manifestări specifice, atât în țară, cât și în străinătate. 

Jandarmeria Română va prezenta copiilor 2 echipaje canine și 4 echipaje ecvestre, iar mașinile de intervenție pe care le folosesc reprezentanții instituției vor putea fi vizitate cu această ocazie. Copiii și însoțitorii acestora vor putea vedea jandarmi în ținute de epocă (1918 – 1950), precum și o expoziție a Jandarmeriei Române cu uniforme din perioada 1918 – 2020.

Poliția Capitalei le propune participanților o întâlnire cu reprezentanții mai multor echipaje de intervenție rapidă, de poliție rutieră (autoturisme și motociclete), și de criminalistică, acestea din urmă dorind să organizeze, împreună cu cei mici, jocuri de-a detectivii, sub forma unei experiențe educative utile.

La eveniment va fi prezentă și Biblioteca Națională a României, cu un stand de carte pentru cei mici. Prezentarea locațiilor pentru copii și însoțitorii acestora se va face de către ghizii Centrului internațional de conferințe care, alături de angajații prezenți, vor oferi detalii despre arhitectura sălilor incluse în traseul de vizitare și despre specificul activităților parlamentare.

Traseul de vizitare va fi marcat și delimitat, în conformitate cu măsurile legale care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, vizitatorii având obligația să poarte masca de protecție pe toată durata vizitei.