Piloții români au început pregătirea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, a anunțat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Potrivit unui mesaj postat de ministru pe Facebook, primul zbor a avut loc la începutul acestei săptămâni cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin.

Șapte piloți români efectuează pregătirea teoretică și practică în cadrul Centrului European de Instruire, dar și la simulatorul F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române și vor continua instruirea până la atingerea nivelului „Pregătit Pentru Misiune”.

+++

Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești este primul astfel de proiect la nivel european și reprezintă "o bornă importantă" atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât și pentru reflectarea practică a solidarității aliate, preciza, la inaugurarea din octombrie, Ministerul Apărării.

Totodată, el va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Centrul, găzduit de Baza aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță", a fost realizat în baza unui acord de colaborare prin care ministerul român al Apărării a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.