Primii piloți români au terminat instruirea la Centrul de antrenament pentru operarea F-16
Prima serie de piloți români instruiți în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România a terminat pregătirea, iar vineri, la ora 10.00, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, are loc o ceremonie.
Centrul este un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și facilitează creșterea interoperabilității dintre aliați.
Totodată, acesta contribuie la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.
Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
Deocamdată, piloții români sunt singurii care se pregătesc în cadrul Centrului European de Instruire F-16.
Instruirea primilor șapte piloți români a început în luna noiembrie 2023, iar primul zbor a avut loc în luna ianuarie a acestui an. Pe 15 ianuarie, primul pilot român a zburat zburat cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin.
+++
La finele luni iunie, trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Aeronavele vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană. CAstfel, Forțele Aeriene Române au recepționat, până în prezent, nouă din cele 32 care au fost achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.
Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial, și a unui a pachet de bunuri și servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, F-35, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
Comentarii