România va face parte din Comisia pentru Statutul Femeii, în calitate de membru deplin, a anunțat ministra Familiei, Natalia Intotero.

"Mă bucur că începând din acest an, România va face parte din Comisia pentru Statutul Femeii, în calitate de membru deplin, în contextul în care una dintre principalele priorități ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului o constituie promovarea drepturilor femeilor și ale fetelor. Va fi o ocazie pentru țara noastră de a face schimb de experiență cu alte țări care au implementat politici publice, măsuri și programe prin care au redus discriminarea între femei și bărbați și au încurajat egalitatea de șanse în toate domeniile", a declarat Intotero.

Anunțul a fost făcut de minister după lucrările Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68), care au demarat luni, la New York.

În aprilie 2023, ministrul Afacerilor Externe de atunci, Bogdan Aurescu, saluta alegerea României pentru un mandat de membru în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW), pentru perioada 2024-2028, la alegerile care s-au desfășurat în cadrul ECOSOC, la sediul ONU din New York, România reușind să câștige alegerile având drept contracandidat Rusia.

La nivelul ONU, principalul organism interguvernamental global care gestionează în mod exclusiv promovarea egalității de gen și emanciparea femeilor este Comisia pentru statutul femeii. Comisia deține un rol esențial în promovarea drepturilor femeilor, documentarea realității vieții femeilor în întreaga lume și modelarea standardelor globale privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor.

CSW, care este o comisie funcțională a Consiliului Economic și Social (ECOSOC), a fost stabilită prin rezoluția ECOSOC 11(II) din 21 iunie 1946. În 1996, prin rezoluția 1996/6, ECOSOC i-a extins mandatul și a decis că aceasta ar trebui să își asume un rol de lider în monitorizarea și revizuirea progreselor și problemelor în punerea în aplicare a Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing, precum și în integrarea unei perspective de gen în activitățile ONU.