Slobozia (județul Ialomița) și Vaslui (județul Vaslui) sunt orașele candidate pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2025.

Anual, un oraș din România primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

În urma apelului, care s-a desfășurat în perioada 2 mai - 17 iulie 2023, primăriile din Slobozia și Vaslui au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2025. După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca în data de 18 noiembrie 2023 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025.

”În fiecare an, orașe românești își asumă să se îndrepte către un parcurs de investiție în tineri, realizând că viitorul orașelor în sine depinde mult de acest lucru. În acest an, Slobozia și Vaslui și-au asumat să pornească pe această cale. Competiția în sine este deja un context prin care se formează parteneriate noi, aparent neobișnuite, prin care actori ai municipalității și ai sectorului de tineret încep sau își consolidează colaborarea. Cred că aceste orașe au făcut un pas semnificativ înspre îmbunătățirea calității vieții, perspectivelor de viitor și participării tinerilor, iar în parcursul lor până la momentul final al anunțării orașului purtător al titlului în 2025 vor avea și mai multe experiențe de învățare și noi ne vom asigura de o vizibilitate națională pentru efortul depus de ambele orașe și comunitățile locale de tineri.” - András Farkas, Director strategical programului ”Capitala Tineretului din România”.

Orașului câștigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private, iar deținătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.