Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că susține deschiderea anului școlar 2021-2022 cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare bazate pe rata de infectare din localități, potrivit News.ro.

"Atât cât am în limitele de competență (...) pot să vă spun că școala va începe fizic, cu prezență fizică. Școala va începe în data de 13 septembrie. (...) În momentul de față, vă răspund foarte clar: bazându-mă pe informațiile pe care le am în limita de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ în raport cu orice altă categorie de personal, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare. Am dreptul să manifest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta în evoluția epidemiologică”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Educației a avansat ideea transformării cabinetelor medicale din școli în centre de vaccinare, în funcție de specificul școlii și de situația din fiecare unitate școlară. 

Întrebat dacă se poate pune problema testării obligatorii a profesorilor, ministrul a răspuns: "Deși susțin în modul cel mai hotărât importanța și avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem punct acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativității”.

În ceea ce privește testarea pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, Sorin Cîmpeanu a arătat că susține "importanța testării cel puțin în cazurile în care apar simptome", spunând că testarea este "o datorie a statului, nu a angajatului care prezintă simptome".

El a menționat că ministerul a stabilit o întâlnire pentru marțea viitoare cu Consiliul Național al Elevilor, iar miercuri, săptămâna aceasta se va întâlni cu reprezentanții asociațiilor de părinți. Ministrul va discuta, de asemenea, cu sindicatele din educație, dar și cu experți în educație, pe marginea unui pachet legislativ care să fie lansat în dezbatere publică începând din octombrie.

"Nevoia de predictibilitate este o nevoie firească a sistemului de învățământ, alături de nevoia de schimbare. Nu este simplu să păstrezi echilibrul între nevoia de schimbare și nevoia de predictibilitate, dar prin consultări vă asigur că acest lucru se va realiza”, a conchis Cîmpeanu.