Primele semne de radioctivitate, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, vor fi înregistrate la Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munții Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine.

Stația este cea mai apropiată de granița de Nord a României, a anunțat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru. Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioctivitate și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima.

"Avem nouă Stații de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) care funcționează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanța, Bechet, Craiova, Pitești, Iași și Cluj, fiind extrem de relevante în situații precum cea de acum, în care se vorbește despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din județul Neamț, pentru că aceasta este cea mai apropiată de granița cu Ucraina și se află la cea mai mare înălțime. Potrivit specialiștilor noștri, aceeași stație a dat alarma și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima. O altă stație extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălțime, este cea de la Babele, din Munții Bucegi. În prezent, niciuna din stațiile SSRM nu indică depășiri", a spus președintele ANPM.

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) funcționează cu un număr de 37 de Stații de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică și administrativă a Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului, cu Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, științific și metodologic al RNSRM, precum și cu 86 de stații automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

Potrivit șefei Direcției Generale Monitorizare a ANPM, Corina Lupu, supravegherea radioactivității include: monitorizarea radioactivității mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creșteri semnificative a radioactivității; determinarea radioactivității artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivității descendenților radonului și toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate și la evaluarea radioactivității naturale, respectiv analize beta și gama spectrometrice.

"La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de rețeaua proprie a fiecărei țari este o obligație stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de țară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse și în rețeaua globală dezvoltată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)", a explicat Corina Lupu.