Un avion F-35 Lightning II aparținând SUA a aterizat luni pe aeroportul Băneasa, pentru a participa la ediția a IX-a a expoziției internaționale dedicată apărării, siguranței naționale și industriei aeronautice – Black Sea Defence & Aerospace 2024.

Între 22-24 mai, Forțele Aeriene Române și alte 400 de companii românești și internaționale de apărare își vor prezenta tehnica militară și echipamentele modern.

Publicul va putea viziona tehnică, armament și echipamente din dotarea Forțelor Aeriene și se vor putea informa în legătură cu profesia militară în cadrul standurilor de prezentare a carierei de către militari din Forțele Aeriene.

Aeronave ale Forțelor Aeriene Române – F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan, IAR 99 - ȘOIM și IAR-330 Puma M – vor executa zboruri demonstrative, iar în expoziția statică vor fi prezentate elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT și IAR 330 PUMA LRM, avioane F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan, IAR 99 SM modernizat la Avioane Craiova, un radar mobil TPS 79 R, o autospecială EOD și un sistem PATRIOT.

Deschiderea oficială a expoziției internaționale dedicate industriei aeronautice, apărării, securității naționale și securității private – BSDA 2024 va avea loc miercuri, începând cu ora 10.00, la Complexul expozițional ROMAERO.

Accesul pentru a vizita este gratuit accesând https://bsda-registration.tntexpo.net/visitors.

+++

Pe 11 aprilie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să cumpere avioane de luptă americane F-35, iar solicitare a fost aprobată și de Parlament. Achiziția prevede și suportul logistic pentru instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer și aer-sol, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA. Cantitățile de echipamente, altele decât avioanele, vor fi stabilite după inițierea procedurii de atribuire a contractului.

+++

F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt.

Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman și BAE Systems.

Dezvoltarea aeronavei a fost fondată, în mare parte, de SUA, cu fonduri adiționale din partea aliaților SUA: Regatul Unit, Canada, Australia, Italia, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos și Turcia.F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, urmând ca mai apoi să intre în serviciu pe 31 iulie 2015 în Infanteria Marină a SUA (F-35B), 2 august 2016 în Forțele Aeriene ale SUA (F-35A) și 28 februarie 2019 în Forțele Navale ale SUA (F-35C).

Livrările de F-35 pentru Forțele Armate ale SUA sunt programate să se deruleze până în 2037.

Dacă pe timp de război și în comunism au reușit bunicii și părinții, ar fi o rușine să nu reușim noi

Mai mult pe EurActiv »