Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marți după-amiaza în județul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 și 3,4 pe Richter. Ulterior, o a treia replică a avut loc.

UPDATE

Cutremurul a fost urmat de cinci replici, nu sunt victime și nici pagube materiale însemnate, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Cutremurul de luni a fost urmat de 16 replici, a spus șeful Institutului pentru Fizică a Pământului. El s-a declarat surprins că "zona s-a activat", ultimul cutremur major în zonă fiind în 1943. Între ani 1800 și 1900, cutremurele din zonă au fost de sub 4 grade pe scara Richter.

 

+++

Circa 20 de apeluri au fost înregistrate la ISU Gorj după cutremur. Omenii au sesizat fisuri în clidiri și despinderea mai multor fațade. Au fost semnalate și avarieri ale unor mașini, dar fără victime.

+++

Cea mai importantă replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km, respectiv la 101 km sud-vest de Sibiu, 103 km nord-vest de Craiova, 133 km vest de Pitești, 169 km est de Timișoara și 181 km sud de Cluj-Napoca, potrivit Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), citat de Agerpres.

Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 și s-a produs la adâncimea de 10 km, la 100 km nor-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Pitești, 167 km sud-est de Timișoara, 187 km sud-est de Arad și 189 km sud Cluj-Napoca.

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marți, la ora locală 15:16, în Oltenia, județul Gorj, după ce luni a avut loc în aceeași zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri. Acesta a fost urmat de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 și 3,4 pe Richter.

Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie și a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter. 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin, anunță Biroul de presă al Guvernului.

În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister

SU Gorj a anunțat că oamenii semnalează fisuri ale clădirilor și elemente de fațadă căzute. Nu există nicio informație despre potențiale victime.

Coșurile primăriei din Târgu Jiu au căzut în parcare a declarat, la Digi24, primarul municipiului, Marcel Romanescu. Angajații au fost evacuați în siguranță.