Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că un român din Marea Britanie este anchetat după ce ar fi ajutat gruparea de hackeri ruși de la Killnet să atace cibernetic zeci de site-uri din România.

"A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de grupare și prin identificarea unor site-uri care ar fi putut fi atacate", a declarat marți Lucian Bode.

Acesta a mai anunțat că luni, într-o acțiune la nivel internațional, autoritățile din Marea Britanie au făcut o percheziție domiciliară la adresa românului. De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency.

În ultimele zile, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare, dar și site-uri de știri au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS).

Atacurile au fost revendicate de gruparea rusească Killnet, specializată în atacuri de tip DDoS.