Planul roșu de intervenție a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01,30, în urma unei explozii la o magistrală de gaz de la Călimănești, județul Vrancea. Incendiul a fost lichidat după circa trei ore.

UPDATE

Director Transgaz: Nu au fost respectate condițiile din avizul emis la începerea lucrărilor pe A7

Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, a afirmat joi, referindu-se la explozia de la magistrala de gaze naturale de la Călimănești, că incidentul s-ar fi produs din cauza faptului că, în timpul lucrărilor la autostrada A7, nu au fost respectate condițiile din avizul emis de societate la începerea proiectului.

"În fiecare zi, avem echipe de la sectorul Tecuci în teren, care verifică conducta. Conform avizului nostru de principiu care a fost dat la demararea proiectului, au fost stipulate o sumedenie de articole privind ceea ce trebuie făcut în zonele de protecție a conductei magistralei. Lucru care nu s-a întâmplat. Nu au fost respectate condițiile din avizul emis de Transgaz la începerea proiectului", a declarat, pentru Agerpres, Cristian Schmidt.

Potrivit acestuia, atât adâncimea la care este amplasată conducta în zonă, cât și presiunea sub care era ținută conducta la momentul exploziei sunt conforme normelor în vigoare.

*****

Ministerul Sănătății a transmis joi că, în urma exploziei care a avut loc în județul Vrancea, s-au înregistrat 5 răniți și 4 decese.

Două victime care au suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală, respectiv, 40% din suprafața corporală, au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" București. Amândoi pacienții sunt intubați.

"Așteptăm evaluările echipelor medicale astfel încât pacienții să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri. Trei victime cu leziuni minore au fost evaluate în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal din Adjud și nu au rămas internate", a transmis Ministerul. 

+++

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a declarat joi, la locul la care explozia la o conductă de gaz de pe șantierul Autostrăzii Moldova s-a soldat cu moartea a pAtru oameni și cu rănirea altor cinci, că, din primele concluzii, este o eroare umană, dar trebuie să vadă de unde vine, potrivit News.ro.

Reprezentanții companiei Transgaz afirmă că incidentul a avut loc întrucât ”constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile avizului de amplasament” și că acesta nu deține ”avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, din ce a discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a companiei în această speță.

”Ce m-a interesat pe mine, ca ministru, este ca furnizarea gazului să nu aibă de suferit”, a mai spus ministrul, el precizând că prin măsurile pe care Transgaz le-a luat azi-noapte, nu au fost afectați consumatorii.

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

+++

Una dintre ipoteze în cazul exploziei ar fi că un muncitor a lovit cu un utilaj o conductă de gaze.

"La ora 01,12, Dispeceratul SAJ Vrancea a primit o solicitare, în localitatea Călimănești, pentru o explozie urmată de incendiu la o conductă de gaze. S-a activat Planul roșu la ora 01,53. SAJ Vrancea a alocat cinci echipaje tip B în zona incendiului. Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la CPU Adjud. Trei victime au fost internate în spital. Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgență tip C2. O victimă conștientă, de sex masculin, în vârstă de 61 ani, cu arsuri pe o suprafață de 65% din corp, a fost preluată de echipajul SAJ cu medic și transportată la Aeroport Bacău, unde a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul 'Bagdasar Arseni' din București. A doua victimă, conștientă, de sex masculin, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafață de 40% din corp, a fost preluată de al doilea echipaj SAJ cu medic și transportată la Aeroportul Bacău, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD pentru transfer la Spitalul Floreasca București", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea, Gabriela Moroș, conform Agerpres.

Patru muncitori care lucrau la Autostrada A7 au fost găsiți carbonizați în urma incendiului.

Doi bărbați de 61 și 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluați cu elicopterul și transferați la unități medicale din București, a informat, joi dimineață, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea.

Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimănești au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.