Cât de pregătiți suntem pentru criză, față de acum 10 ani? În fața furtunii economice de proporții care se proliferează la orizont, România se află precum un avion cu rezervorul gol, pregătit pentru o aterizare forțată - o analiză de Adrian Negrescu.
"Trăim vremuri instabile. Realitatea, care părea atât de adânc înrădăcinată în fundația ei, se clatină". O perspectivă politică asupra adevărului și democrației, de Margareta Hanes, care are un doctorat în domeniu de la Vrije Universiteit Brussel.
O dublă celebrare în aceste zile: 8 mai 1945 - 75 de ani de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial; 9 mai, Uniunea Europeană sărbătorește 70 de ani de la Declarația Schumann. Fragmente de istorie rememorate din Berlin - București - Chișinău.
Declarația rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscrisă în istoria UE drept „declarația Schuman”. Era creată Comunitatea cărbunelui și oțelului, pentru gestionarea împreună a acestor resurse.
Soluția unei UE puternice nu poate veni doar de la instituțiile europene sau de la clasa politică. E nevoie de o abordare inclusivă, în care societatea europeană să fie implicată în mod real în proiect. Mass-media pot juca un rol.
Covid -19 ne-a globalizat, în pofida izolării sociale, scrie Radu Șerban, fost ambasador al României în Japonia.
Ne întrebăm de ce Japonia, la o populație de șase ori mai mare decât a României, înregistrează mai puține victime ale coronavirusului.
Utilizarea unui concept istoric pentru a discuta despre soluțiile Uniunii Europene în criza economică generată de coronvirus stârnește poziții nuanțate în cercurile de la Bruxelles.
Bilanțul celor nouă ani a fost dezbătut vineri, 13 mai, de la ora 14:30, într-un eveniment organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, transmis LIVE VIDEO pe EurActiv.ro.
60 de milioane de persoane au fost afectate de strămutare din cauza conflictelor din Siria și regiune. În cel de-al doilea război mondial au existat 72 milioane victime.
Românii asociază criza refugiaților cu război social și conflicte religioase și cred că prezența lor în Europa va declanșa o viitoare revoltă. Mulți români cred că refugiații trebuie plasați în spații special amenajate și în zone mai puțin populate.
Potrivit Frontex, trecerile ilegale la frontierele UE - 1,83 milioane de persoane în 2015, mult peste numărul din 2014. În spatele cifrelor sunt povești dramatice, dar și trafic ilegal, migranți economici, conflicte de coșmar.