Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene și atacuri sinucigașe comise de 19 militanți asociați grupului extremist islamic Al-Qaida.

Atacurile împotriva orașului New York și Washington, D.C., care au declanșat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările și operațiunile antiteroriste din SUA și din întreaga lume, menționează site-ul https://www.fbi.gov/.

La 11 septembrie 2001, la ora locală 8.46 (15.45 - ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines (zbor 11) lovește unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York (Turnul de Nord), toate persoanele aflate la bord murind pe loc, conform site-urilor https://millercenter.org/ și https://www.aarp.org/.

În aceeași zi, la ora 9.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines (zbor 175), lovește cel de-al doilea turn - Turnul de Sud, provocând moartea tuturor pasagerilor de la bord.

Un al treilea avion (zborul 77) se prăbușește în Pentagon la ora locală 9.37, toți pasagerii de la bord fiind uciși instantaneu, alături de personalul civil și militar din clădire, mai scriu sursele citate.

La ora 10.03, în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit, atunci când avionul s-a prăbușit într-un câmp, conform https://edition.cnn.com/.

În total, la 11 septembrie 2001 și-au pierdut viața 2.977 persoane în New York City, Washington, Pennsylvania, conform https://edition.cnn.com/ și https://www.bbc.com/. Printre decedați se aflau și trei români, soții Alexandru și Corina Stan și Eugen Gabriel Lazăr, angajați ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

S-a aflat de la pasageri care au telefonat din avioane că, în timpul deturnării aparatelor de zbor, teroriștii ar fi folosit armele pentru a înjunghia sau ucide piloții de avion, stewarzi și pasageri și că s-au utilizat gaze lacrimogene, conform New York Times și CNN.

Costul estimat pentru execuția planului atacurilor de pe 11 septembrie ar fi fost, potrivit CNN, de 500.000 de dolari. De asemenea, pierderea estimată în primele 4 săptămâni, după ce turnurile gemene s-au prăbușit, a fost de 123 de miliarde de dolari. 40 de miliarde de dolari au fost direcționate către pachetele de urgență pentru combaterea terorismului, aprobate de Congresul Statelor Unite pe 14 septembrie 2001. Alte 15 miliarde de dolari au reprezentat ajutor financiar pentru companiile aeriene și 9,3 miliarde de dolari, costul asigurărilor după atacurile de pe 11 septembrie, potrivit sursei citate.

În 2006, au început lucrările de construcție la noul World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014. S-au construit, de asemenea, Muzeul Național 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național Flight 93 pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania, conform https://www.911memorial.org/.

La mai puțin de o lună după atacurile din 11 septembrie, președintele american George W. Bush a anunțat declanșarea unei operațiuni militare împreună cu Marea Britanie, susținută ulterior de o coaliție internațională, în vederea eradicării Al-Qaida și prinderii lui Osama Bin Laden, considerați responsabili de atentate. Cu toate acestea, abia în 2011, trupele americane l-au localizat și l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003. De atunci a fost ținut în custodia SUA și încă așteaptă procesul, scrie https://www.bbc.com/.

La rândul său, Consiliul NATO a precizat, la 12 septembrie 2001, că, dacă se stabilește că acest atac a fost îndreptat din străinătate împotriva Statelor Unite, acesta va fi tratat ca o acțiune în temeiul articolului 5 din Tratatul de la Washington, care prevede că un atac armat împotriva unuia sau mai multor aliați sau țări din Europa sau America de Nord vor fi considerate un atac îndreptat împotriva tuturor aliaților. La scurt timp, în octombrie 2001, NATO a decis invocarea art. 5 din Tratat, conform https://www.nato.int/.

Numeroase state, inclusiv România, s-au alăturat efortului Statelor Unite de a elimina fenomenul terorist. Numeroși teroriști au fost capturați sau uciși în timpul operațiunilor militare, iar în mai multe state, persoane implicate în activități teroriste au fost trimise în fața justiției, mai scrie sursa citată.

La sfârșitul anului 2002, s-a înființat, în SUA, Comisia Națională de Anchetă a Atentatelor Teroriste împotriva Statelor Unite (Comisia 9/11). La 22 iulie 2004, Comisia 9/11 a publicat un raport final prin care a concluzionat că 15 dintre cei 19 atacatori provin din Arabia Saudită, dar că "nu a găsit dovezi că guvernul saudit sau înalți oficiali saudiți au finanțat în mod individual organizația", pentru a conspira în atacuri, așa cum s-a crezut. Mohamed Atta, liderul atacurilor, era din Egipt, alți doi teroriști erau din Emiratele Arabe Unite, iar unul din Liban. Toți cei 19 atacatori erau membri ai organizației teroriste Al-Qaida, condusă de Osama bin Laden. În plus, în timp ce au avut loc întâlniri între reprezentanții Al-Qaida și oficiali ai guvernului irakian, grupul nu a avut dovezi credibile că Saddam Hussein a asistat Al-Qaida la pregătirea sau executarea atacurilor din 11 septembrie, s-a mai arătat în raport, conform https://www.9-11commission.gov/.

Prezența americană în Afganistan a fost consființită prin misiunea de securitate condusă de NATO, Forța Internațională de Asistență pentru Securitate. ISAF a fost stabilită prin Rezoluția 1386 a Consiliului de Securitate al ONU la 20 decembrie 2001, în urma Acordului de la Bonn, notează https://www.nato.int/.

După aproape 20 de ani de prezență în Afganistan, Statele Unite și NATO au început, la 1 mai 2021, retragerea ultimelor trupe din Afganistan, din cadrul misiunii de instruire "Resolute Support" (instituită în 2015 și finalizată la 30 august 2021), lăsând țara într-un viitor incert, pe fondul atacurilor în creștere ale insurgenților talibani, conform relatării DPA. Talibanii au lansat ofensiva în Afganistan după ce președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a fugit din țară, guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării. Aceștia au ocupat, pe 15 august 2021, capitala Kabul, după ce au acaparat restul țării.