UPDATECetățenii români evacuați din Afganistan au ajuns în siguranță în România
Un al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești a reușit evacuarea a celor 14 cetățeni români transferați în aeroport vineri dimineață și a patru cetățeni bulgari, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
UPDATE: Cetățenii români care au fost evacuați din Afganistan au ajuns sâmbătă în România, cu aeronava Forțelor Aeriene Române. Pe lângă cei 15 români, la bordul aeronavei Hercules se află și 4 cetățeni bulgari.
”Repatrierea românilor a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
*******************
Cetățenii români evacuați din Afganistan vor ajunge sâmbătă în țară, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, potrivit MAE.
Conform sursei citate, aeronava Forțelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetățeni români și străini de pe Aeroportul Internațional din Kabul, va ateriza în jurul orei 13:00 la Baza 90 Transport Aerian.
******************
Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.
Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat vineri dimineață pentru a fi transportat spre țară. Cetățeanul român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.
Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport, se arată în comunicatul MAE.
"Celula de criză interinstituțională a validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, din păcate acești cetățeni afgani nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare", menționează MAE.
**************************
MAE informează că, în cursul dimineții de 20 august, un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internațional din Kabul și urmează evacuarea lor pe cale aeriană.
Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.
Aceștia s-au aflat până în cursul acestei dimineți într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare.
Românii vor putea astfel să fie evacuați cu ocazia următorului zbor al aeronavei militare românești staționate în prezent la Islamabad.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că în afară de cei 14 cetățeni români care au ajuns pe aeroportul din Kabul mai există un singur român aflat în afara aeroportului care dorește repatrierea.
"Mă bucur că am reușit astăzi, prin eforturile colegilor din Celula de criză, să aducem în incinta aeroportului pe cei 14 cetățeni români care se aflau încă de la începutul săptămânii într-o bază militară aflată la circa 6 km de aeroport. (...) A fost un demers foarte complicat. Ceilalți cetățeni români care se află în Kabul și care nu sunt în aeroportul internațional și care nu și-au manifestat dorința de a fi evacuați au planurile lor de evacuare care sunt stabilite de angajatorii lor, fie că vorbim despre ONU, fie că vorbim de o companie sau despre alte situații. Suntem în contact permanent și cu acești cetățeni români. (...) În afară de cei 14 cetățeni români, mai există un singur cetățean român aflat în afara aeroportului care dorește repatrierea și care lucrează pentru un program ONU și care, de asemenea, a încercat și va încerca în continuare, cu un convoi al ONU, să ajungă la aeroport", a spus Aurescu la Digi 24, citat de Agerpres.
El a adăugat că oamenilor le este greu să ajungă la aeroportul din Kabul pentru că există o serie de obstacole, de puncte de control, care sunt controlate de diverse facțiuni ale mișcării talibane.
Comentarii