Numărul refugiaților ucraineni sosiți în Bulgaria este de 279.976 de persoane, dintre care 180.783 au plecat deja, a declarat președinta Agenției de Stat pentru Refugiați, Mariana Toșeva.

Mariana Toșeva a precizat că în ultimele 24 de ore au sosit 2.496 de refugiați și 2.987 au părăsit Bulgaria. Acest proces este în derulare nu doar în Bulgaria, ci și în Polonia, România, Republica Moldova, a explicat Toșeva, relatează 24CHASA.

O parte dintre ucraineni se întorc în regiuni din țara lor, acolo unde situația este calmă, alte grupuri se mută în Italia, Spania și Europa Centrală, a adăugat ea. Aproximativ 60.000 de cetățeni ucraineni sunt cazați în hoteluri din Bulgaria, iar aproape 35.000 dintre ei vor trebui mutați în noi baze după data de 31 mai, a menționat Toșeva, citată de bTV.

Potrivit acesteia, în prezent echipe de experți de la agenție și alte agenții guvernamentale fac turul coastei Mării Negre pentru a vedea câte persoane vor avea nevoie de cazare, precum și câți dintre ei provin din grupuri vulnerabile. 

Refugiați ucraineni mutați dintr-un hotel din Sunny Beach

Mariana Toșeva a precizat că oamenii vor fi direcționați către alte regiuni ale țării, probabil în nord-vest și în partea de sud și centrală. Ea a adăugat că după data de 1 iunie, cetățenii ucraineni care sosesc în Bulgaria vor fi orientați de la graniță către baza în care pot fi cazați.

Până la data de 25 ale lunii mai continuă și colectarea de date despre hotelurile care sunt gata să lucreze pe noul program, prin care vor primi 15 leva pe zi pentru refugiații cazați.

Potrivit spuselor Marianei Toșeva, proprietarii bazelor de pe prima linie din regiunea Varna insistă categoric ca cetățenii ucraineni să fie relocați. În hotelurile de categorie inferioară există proprietari care sunt dispuși să se alăture programului, iar aproximativ 38 de baze de pe litoralul Mării Negre și-au declarat până acum o astfel de disponibilitate.

Președinta Agenției de Stat pentru Refugiați a mai spus că a existat o ușoară creștere a fluxurilor de migranți prin Turcia.

De la începutul anului, aproape 12.000 de persoane s-au înregistrat ca solicitanți de azil. Aproximativ jumătate dintre cei care au sosit sunt din Afganistan și sunt mulți oameni din Siria, a adăugat Toșeva. Potrivit acesteia, există o creștere a migranților din Maroc, Algeria și Tunisia. Nou-veniții au fost cazați în centrele de primire ale Agenției de Stat pentru Refugiați din Sofia, Harmanli, Pâstrogor și Nova Zagora.

Sursa: RADOR