Marea Britanie și UE au convenit asupra unei declarații politice privind relația post-Brexit. Cine citește documentul ar putea crede că britanicii doresc să adere la UE și nu să o părăsească.

Planul pentru viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie are 26 de pagini și un ton solemn. Marea Britanie și UE doresc să colaboreze strâns după Brexit și să depună eforturi pentru un parteneriat ambițios, aprofundat și flexibil în plan economic și comercial. Acest lucru ar trebui să se aplice și în cooperarea în domeniul justiției, afacerilor externe, securității și apărării, potrivit declarației politice convenite între Londra și Bruxelles, notează Spiegel Online.

Documentul vine pe fondul acordului privind Brexit asupra căruia liderii UE doresc să ajungă la o înțelegere în cadrul summitului special de duminică.

În timp ce acordul se referă la banii pe care britanicii îi vor plăti după părăsirea UE și ce drepturi au cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie, declarația politică se referă la viitoarea relație dintre UE și Londra.

Documentul, care pare a-i oferi o șansă Theresa May în încecarea de a obține votul Parlamentului britanic, salută o cooperare strânsă între cele două capitale, de la politica de apărare la protecția datelor și traficul aerian până la schimbul de studenți.

Ironia declarației politice: cuprinde cele mai bune motive pentru aderarea la UE.

Aspectul esențial este cel al cooperării economice viitoare: cele douăpărți vor colabora în vederea unui "parteneriat economic extins și echilibrat. Aceasta ar trebui să includă o zonă de liber schimb și să permită o cooperare ulterioară în diferite sectoare.

Noul parteneriat nu va fi despre impunerea de tot felul de taxe, ci despre "o concurență deschisă și loială", în domenii precum ajutorul de stat, standardele sociale și de mediu sau chestiuni  fiscale.

De asemenea, britanicii și europenii vor să colaboreze strâns în ceea ce privește politica de securitate și justiție. Precizarea e importantă deoarece Londra se teme că va pierde accesul la bazele de date europene. Cele două părți se angajează să aibă să lupte împreună împotriva terorismului, a criminalității internaționale, a atacurilor cibernetice și a dezinformării.