Fostul președinte american Donald Trump a amenințat, în cazul în care va fi reales, că nu va mai garanta protecția NATO împotriva Rusiei și a promis un val masiv de expulzări la frontieră.

Trump îi critică în mod regulat pe aliații săi din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pentru subfinanțarea instituției. În timpul unui miting electoral în Carolina de Sud, el a relatat o conversație cu unul dintre șefii de stat din NATO, fără a-l numi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?'', povestește miliardarul înainte de a dezvălui răspunsul său: "Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiți datoriile''.

Această declarație survine după ce Trump, un posibil candidat împotriva președintelui democrat Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie, a făcut presiuni asupra membrilor republicani ai Congresului pentru a îngropa un proiect de lege care prevede un nou ajutor pentru Ucraina și o reformă a politicii de migrație.

Casa Albă a răspuns la declarațiile lui Trump lăudând eforturile lui Biden de a consolida alianțele din întreaga lume.Încurajarea invaziei celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și lipsită de sens, a reacționat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, într-un comunicat difuzat sâmbătă seara.

Donald Trump s-a arătat adesea sceptic, uneori ostil, în ceea ce privește continuarea ajutorului american pentru Ucraina și a amenințat chiar că va părăsi NATO dacă se va întoarce la Casa Albă.

El a redus finanțarea apărării pentru NATO și s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât le revin.

În condițiile în care Trump îl devansează pe Biden în unele sondaje, aliații europeni se tem că o victorie a lui Trump în noiembrie ar putea pune în pericol angajamentul SUA față de alianță, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că nu crede că o a doua președinție Trump ar pune în pericol apartenența SUA, amintește Reuters.

Stoltenberg, care a făcut presiuni asupra statelor membre pentru a crește cheltuielile pentru apărare, a declarat că aliații europeni își sporesc contribuțiile militare și se îndreaptă în direcția corectă.

Trump a continuat să lovească în alianța transatlantică, spunând luna trecută, la un miting de campanie, că nu crede că țările NATO ar sprijini Statele Unite dacă acestea ar fi atacate.

În ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina, Trump a cerut o dezescaladare și s-a plâns de miliardele cheltuite până acum, deși a prezentat puține propuneri politice tangibile.