Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas spune că România nu trebuie să se teamă că va fi exclusă din proiectele UE printr-o Europă cu mai multe viteze și că ar trebui să ne distanțăm de profeții care prevestesc sfârșitul UE.

Comisia Europeană consideră că atât România, cât și alte țări membre UE, nu trebuie să se teamă de perspectiva unei Europe cu mai multe viteze, pentru că acest lucru nu va însemna excludere de la proiectele comune, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas, pentru presa din România.

Schinas a afirmat că ideile lansate de către președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, privind viitorul UE au fost înțelese greșit în unele state membre, precum România.

"Contrar criticilor din anumite țări, inclusiv România, nu ne aflăm pe un drum cu o singură direcție, către Europa cu mai multe viteze. Vreau să fiu foarte clar: nu există o singură opțiune pentru viitor. Este o gamă largă de opțiuni, sunt multe modele diferite pe care vrem să le discutăm deschis", a afirmat Schinas

El a criticat și afirmațiile precum cele că o Europă cu mai multe viteze ar însemna o nouă Cortină de Fier sau o "reinventare a zidurilor" în UE.

"Unul dintre lucrurile frumoase la o Europă unită este exact faptul că am renunțat la clivaje, la ziduri. (...) Cartea Albă (a lui Juncker - n.r.) nu este despre diviziune, ci despre o dezbatere comună”, a spus purtătorul de cuvânt al CE.

De altfel, și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a asigurat, săptămâna trecută, că o Europă cu două viteze nu va însemna o nouă Cortină de Fier.

Schinas a asigurat că românii nu au de ce să se teamă și nu trebuie să privească ideea Europei cu mai multe viteze ca fiind singura soluție sau nici măcar una negativă pentru țara noastră.

"Poporul român și autoritățile din România să nu se teamă că acesta este un drum care duce spre excluziune, ci spre o ajustare a cursului", a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt al CE a criticat și declarațiile celor care vorbesc despre pericolul ruperii UE, afirmând că trebuie "să luăm distanță față de profeții" care vorbesc despre sfârșitul Uniunii Europene.

"Cred că ar trebui să ne distanțăm cu toții de astfel de Casandre, de profeți ai sfârșitului. Sunt mulți cei care propovăduiesc sfârșitul și specialiști în catastrofe, care de ani de zile prevăd sfârșitul Europei, că totul se va mistui în flăcări. Îmi pare rău să îi dezamăgesc, dar Europa s-a dovedit mult mai rezistentă", a mai declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Chiar președintele Klaus Iohannis este cel care că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre UE, săptămâna trecută, la Bruxelles, că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi benefică și ar putea, "in extremis", să ducă la o scindare a UE.