Liderii europeni se întâlnesc sâmbătă la Roma într-un summit istoric pentru a sărbători 60 de ani de la înființarea Uniunii Europene. Lipsește Theresa May, premierul britanic, care se ocupă în aceste zile de ieșirea Marii Britanii din UE.

UPDATE Liderii UE și-au reînnoit sâmbătă la Roma angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern.

În aplauze, fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre.

„Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună”, au subliniat Cei 27.

***

Președinții și premierii a 27 de state din Uniunea Europeană au început să sosească la Roma încă de vineri pentru a sărbători în acest weekend șase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Statele semnatare, Belgia, Luxemburg, Olanda, Franța, Italia și Republica Federală Germania, sunt cele care au pus bazele Comunității Economice Europene

În acest moment Uniunea Europeană numără 28 de membri, dar Marea Britanie se pregătește să părăsească uniunea, acesta fiind cel mai mare eșec din istoria de șase decenii a blocului comunitar.

De altfel, premierul Theresa May a ales să nu participe la evenimentele din acest weekend, fiind ocupată cu ultimele detalii ale invocării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Papa Francisc a cerut liderilor europeni „să aibă grijă de acele boli care vin inevitabil cu vârsta și să găsească noi modalități de reorientare a UE. Însă, spre deosebire de oameni, blocul comunitar nu se confruntă cu o îmbătrânire inevitabilă, ci cu posibilitatea unei noi tinereți”.

Întâlnirea liderilor europeni cu Papa Francisc a fost urmată de o fotografie comună în Capela Sixtină în fața unei fresce a lui Michelangelo cu ”Judecata de Apoi”.

Summitul de la Roma este marcat de dorința unor state membre care ar dori o relație care permite locuirea separată, dar împreună pentru valorile Europei. Adică Europa cu mai multe viteze

Premierul luxemburghez a avertizat că următorii ani ar putea să fie marcați de mai puțină unanimitate, în vreme ce grupuri de națiuni europene vor încerca să-și avanseze propriile interese în anumite domenii, deși se vor confrunta cu rezistența altor state UE.

„Mai bine am avea o uniune cu două viteze, decât un capăt de drum și nicio viteză. Atunci când o țară spune că nu vrea, eu pot să spun foarte bine, dar nu mă bloca pe mine și lasă-mă să merg mai departe cu ceilalți”, a spus premierul luxemburghez, Xavier Bettel.

O Europă cu două viteze ar permite în schimb țărilor membre să meargă înainte și spre ideea de unitate, fără să fie blocate de alte națiuni ceva mai rezervate.

Ideea unei Europe cu „mai multe viteze” este cel mai important puct de dispută între cei 27 de membri.

Parisul și Berlinul fac parte dintre partizanii cei mai convinși, fiind sprijiniți de Spania, Luxemburg și Italia. Contestatarii se află în Europa Centrală și de Est și se tem că aceste proiecte urmăresc să le excludă din club.

Declarația de la Roma nu menționează o Europă cu „mai multe viteze”, ci cu „ritmuri diferite”.

„Vom acționa împreună, dacă este necesar cu ritmuri diferite și cu o intensitate diferită, avansând însă în aceeași direcție, așa cum am făcut în trecut, conform tratatelor și lăsând ușa deschisă celor care vor să ni se alăture mai târziu”, scrie în textul declarației.

60 de ani de Uniune Europeană

Mai mult pe EurActiv »