Uniunea Europeană devine din ce în ce mai nepopulară în Marea Britanie, astăzi mai mult decât oricând în ultimii 20 de ani, potrivit unui studiu realizat anual (în ultimii 32 de ani) de cercetătorii  britanici. 

Rezultatele sondajului semnat de NatCen Social Research, date publicității joi (26 martie 2015), confirmă faptul că 63% dintre englezi sunt eurosceptici, fiind favorabili retragerii din UE sau diminuării puterii politice și economice a Uniunii.

Astfel, peste o treime dintre respondenți doresc ieșirea imediată din UE, mai mulți decât în orice moment din istoria Marii Britanii, începând cu 1985. În ciuda numărului mare de eurosceptici, sunt și britanici care își doresc în continuare să rămână în UE, însă există cerințe de diminuare a influenței venite dinspre Bruxelles.

57% dintre cei intervievați doresc ca țara lor să continue parteneriatul cu UE, în timp ce 35 % își doresc ca aceasta să iasă din UE.

Din punct de vedere politic, ultimii cinci ani au fost marcați de ascensiunea Partidului pentru Independența Marii Britanii, eurosceptic și anti-UE, precum și de anunțarea unui referendum propus în vederea retragerii din UE, de către conservatori.

Cu toate acestea, studiul menționează că nu ar exista o creștere semnificativă a nivelului de euroscepticism, din 2005 până în prezent.

Reamintim că cea mai mare schimbare de mentalitate a opiniei publice a avut loc în Marea Britanie în anul 1996, imediat după ce UE a interzis exporturile de carne de vită britanică, de teama maladiei vacii nebune. De atunci și până în prezent, nu mai mult de un sfert din cetățenii englezi au fost catalogați ca eurosceptici.

43% dintre respondenții care s-au definit drept europeni își doresc diminuarea influenței pe care EU o are asupra Marii Britanii.

Mai multe procente referitoare la evoluția euroscepticismului britanic pot fi consultate pe EurActiv.com