700 de pușcași marini au fost trimiși în Los Angeles după proteste semnalata în cursul nopții

Președintele Trump le-a ordonat pușcașilor marini să se deplaseze în Los Angeles, în vreme ce poliția a anihilat o serie de proteste împotriva îndepărtării imigranților. Guvernatorul Californiei a calificat ordinul drept un „abuz de putere”.
Marți, sute de pușcași marini urmau să ocupe o serie de poziții în Los Angeles, alăturându-se astfel trupelor din cadrul Gărzilor Naționale mobilizate deja acolo și agravând astfel durele confruntări dintre Casa Albă și liderii californieni în privința ripostei date protestelor lansate împotriva eforturilor Administrației Trump de a reduce imigrația, scrie „The New York Times” (SUA).
Potrivit une declarații a Comandamentului de Nord din armata SUA, 700 de pușcași marini au fost trimiși să îi apere pe oficialii sectorului juridic federal din zonă. O serie de proteste din Los Angeles, semnalate în ultimele patru zile, inclusiv un miting de luni după-amiază, a avut drept țintă mai multe clădiri ale administrației federale din centrul orașului.
Mobilizarea unor forțe militare în interiorul țării e un demers rar, fiiind de obicei rezervat unor situații-limită. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a calificat drept ilegală mobilizarea în zonă a pușcașilor marini și a spus că va face demersuri pentru a împiedica mobilizarea lor. Statul a depus deja o plângere pentru a bloca mobilizarea Gărzilor Naționale.
În Los Angeles, Administrația Trump a dublat deja numărul trupelor din cadrul Gărzilor Naționale, ridicând-l în jurul a 4000 de oameni. Până acum, se pare că trupele au rămas în afara conflictelor dintre protstatari și poliția locală, care, luni, pe la miezul nopții, a pus capăt protestelor.
Luni, polițiștii au arestat o serie de protestatari din centrul orașului Los Angeles, împrăștiindu-i totodată pe cei rămași în cartierul Little Tokyo, ei apelând la gaze lacrimogene și la fumigene. Dar, comparativ cu ziua de duminică, când demonstranții au blocat pentru scurtă vreme autostrada 101, ciocnirile dintre protestatari și polițiști au părut să se împuțineze. Începând de vineri, în Los Angeles au fost arestate cel puțin 150 de persoane.
Protestele s-au extins și în alte orașe, precum San Francisco, unde primarul Daniel Lurie a subliniat că un protest de luni, la care au participat mii de oameni, a fost mai mare, dar totodată și mult mai calm decât demonstrațiile organizate cu o zi în urmă, când s-au înregistrat ciocniri violente. Oficialii din Santa Ana, o localitate din California, au anunțat că agenții federali au apelat la gaze lacrimogene, la praf piper și la gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor care, la rândul lor, aruncau sticle și pietre.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii