A folosit Hamas arme nord-coreene în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului?

Coreea de Nord neagă acest lucru și arată cu degetul către Statele Unite, acuzându-le că răspândesc "zvonuri false și nefondate" pentru a-și ascunde responsabilitățile în conflictul aflat în desfășurare din Orientul Mijlociu. Încă un exemplu, scrie agenția de stat nord-coreeană KCNA, al "exercitării unei politici hegemonice incorecte de către SUA asupra unei țări terțe", explică Rai News.

Cu toate acestea, există filmări și imagini care sugerează folosirea de către milițiile Hamas a armelor fabricate în Coreea de Nord, inclusiv lansatoare de rachete F-7, o armă de umăr folosită împotriva vehiculelor blindate. Similare cu RPG-urile de origine sovietică, ele diferă printr-o bandă roșie în jurul focoaselor proiectilelor explozive.

Analistul militar "War Noir" a împărtășit pe X mai multe imagini surprinse din videoclipurile difuzate în primele zile ale conflictului, în care membri ai Brigăzilor Al-Katsam, o organizație militară Hamas, sunt văzuți folosind F-7.

Bruce Bechtol, profesor la Universitatea de Stat din Texas și fost membru al Agenției SUA de Informații pentru Apărare (DIA), care a efectuat cercetări privind contrabanda cu arme nord-coreene, susține că acest tip de armă este deja de câțiva ani în posesia Hamas. Se mai zvonește și că Coreea de Nord ar furniza rachete antitanc cunoscute sub numele de "Phoenix".

În decembrie 2009, autoritățile thailandeze au oprit un avion cargo nord-coreean care transporta 35 de tone de arme convenționale, inclusiv rachete și grenade, în timp ce făcuse o scurtă escală pentru realimentare pe un aeroport din Bangkok. Armele trebuiau să ajungă în Iran. Ziarul sud-coreean Dong-a Ilbo lansează varianta posibilității unui acord "triunghiular", sugerând că armele sunt livrate grupărilor Hamas și Hezbollah prin intermediul Teheranului, principalul furnizor în conflictul actual.

Și Associated Press, care a analizat armele confiscate de forțele israeliene și a vizionat videoclipurile Hamas împreună cu doi experți nord-coreeni în arme, susține că F-7 au fost folosite cu siguranță în atacul din 7 octombrie. Acest tip de lansator de rachete cu un singur focos poate fi reîncărcat rapid și, prin urmare, este utilizat pe scară largă în războiul de gherilă, așa cum s-a văzut deja în trecut în Siria, Irak, Liban și acum în Fâșia Gaza.N.R. Jenzen-Jones, director la consultanța Armament Research Services a explicat că "Coreea de Nord a sprijinit de mult timp Hamas, iar armele nord-coreene au fost documentate anterior printre proviziile interzise".

Potrivit lui Matt Schroeder – cercetător senior la Small Arms Survey, care a scris un ghid pentru armele de calibru mic ale Phenianului – Hamas a publicat imagini din timpul antrenamentului său în care apar luptători care au arme ce par a fi F-7. Prin urmare, "a vedea că armele Coreei de Nord sunt folosite în acest conflict nu reprezintă pentru nimeni o surpriză", a spus el.

Elemente care aruncă lumină și asupra lumii transporturilor ilicite de arme pe care Phenianul, aflat sub sancțiuni internaționale, le folosește ca mijloc de finanțare a programelor sale militare.

Coreea de Nord mai este suspectată de Occident și că a furnizat Rusiei muniție, obuze de artilerie și rachete pentru a-și sprijini războiul împotriva Ucrainei. Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Phenianul a livrat recent Moscovei peste 1.000 de containere cu echipament militar și muniție. E posibil s-o fi făcut în conformitate cu acordul semnat de Putin cu Kim Jong-un în timpul summitului de la cosmodromul Vostochny.

Cu toate acestea, majoritatea armelor Hamas provin din Iran, doar o mică parte din Coreea de Nord și Siria. Oficialii de la Teheran au confirmat că în trecut au oferit sprijin economic și logistic Hamas Wassim Nasr, expert în terorism și jurnalist pentru France 24 a declarat că până acum nu a fost folosită nicio tehnologie nouă pe câmpul de luptă: "Am văzut deja toate aceste arme în atacurile anterioare împotriva țintelor israeliene sau în videoclipurile de antrenament publicate".

În mai 2021, Ziyad al-Nakhalah, liderul Jihadului Islamic, declara într-un interviu: "Qasem Soleimani, fostul comandant al Forței Quds, a fost cel care a avut ideea de a produce rachete în interiorul Gazei, învățându-i pe ingineri cum să facă".

Dacă, totuși, există ceva nou în acest conflict, atunci e vorba de "organizarea" grupării teroriste. "Singurul lucru nou este coordonarea și planificarea. Hamas a organizat atacuri împotriva a peste 30 de puncte de observație de pe zidul dintre Fâșia Gaza și teritoriul israelian și împotriva a 11 poziții militare simultan, cu atacuri coordonate din partea mai multor grupuri militare independente", explică Wassim Nasr.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA