Deasupra regiunilor tropicale a fost identificată o nouă gaură din stratul de ozon, o subțiere a stratului atmosferic care protejează Pământul de radiația solară.

Noua gaură din stratul de ozon atinge dimensiuni de șapte ori mai mari decât cea, deja cunoscută, de deasupra Polului Sud. Prezentată în revista American Institute of Physics Advances, această constatare tulburătoare reiese dintr-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Waterloo, Ontario, Canada.

Pentru a fi clasificată ca atare, o "gaură" în stratul de ozon este definită ca o zonă în care pierderea de ozon este mai mare de 25% în comparație cu regiunile considerate stabile.

Echipa, condusă de Qing-Bin Lu, a identificat o zonă în care stratul de ozon este cu 80% mai subțire decât valorile standard. Prin extensie, comentează experții, această gaură este de aproximativ șapte ori mai mare decât cea din Antarctica și nu pare să varieze semnificativ pe parcursul anului.

"Tropicele – relatează Lu – alcătuiesc jumătate din suprafața planetei și găzduiesc aproximativ jumătate din populația lumii. Prezența acestei singularități este un motiv de îngrijorare globală", relatează Il Fatto Quotidiano.

Acest rezultat este deosebit de alarmant deoarece ozonul, un compus chimic cunoscut și sub numele de O3, protejează suprafața pământului de radiațiile solare ultraviolete (UV). Fără acest tip de ecranare, undele electromagnetice ale Soarelui pot provoca riscuri grave pentru sănătate, de exemplu creșterea riscului de a dezvolta cancer de piele sau formarea de cataracte, slăbind în același timp sistemul imunitar uman. Expunerea la radiațiile ultraviolete poate fi, de asemenea, dăunătoare ecosistemelor, atât terestre, cât și acvatice.

La mijlocul anilor 1970, s-a emis ipoteza că prezența substanțelor chimice industriale, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC), ar fi putut cauza o epuizare a ozonului atmosferic. În 1985, în regiunea Polului Sud a fost găsită o "gaură" de dimensiuni semnificative. Interdicția utilizării poluanților, subliniază oamenii de știință, a contribuit la încetinirea expansiunii subțierii, însă cu toate acestea, prezența O3 a continuat să scadă.

"Nu observasem niciodată această singularitate – comentează Lu – datele preliminare sugerează că mai multe populații tropicale sunt deja expuse riscului de a experimenta consecințe negative din cauza radiațiilor, care ating niveluri mai mari decât se aștepta". Potrivit autorilor, găurile din ozonul tropical ar putea juca un rol important în răcirea și reglarea temperaturilor stratosferice. Această descoperire, subliniază cercetătorii, s-ar putea dovedi crucială pentru o mai bună înțelegere a schimbărilor climatice globale.

"Lucrările noastre evidențiază necesitatea efectuării unor studii ulterioare asupra epuizării stratului de ozon, asupra modificării radiațiilor UV, asupra creșterii riscurilor asociate sănătății și asupra efectelor negative pe care această situație le poate provoca asupra ecosistemelor din regiunile tropicale" – conchide Lu.

Sursa: RADOR