Franța a organizat duminică primul tur al alegerilor locale. În condițiile pandemiei de COVID-19, s-a înregistrat o absență record. Partidul președintelui Emmanuel Macron obține rezultate slabe. Turul al doilea a fost anulat.

UPDATE

Emmanuel Macron a anunțat luni seara măsuri stricte pentru combaterea răspândirii COVID-19.

Turul al doilea al localelor - programat duminică - a fost anulat.

Timp de cel puțin 15 zile, deplasările vor fi ”foarte puternic limitate", a anunțat Macron.

"Suntem în război sanitar!", a declarat președintele francez, anunțând că adunările în aer liber, reuniunile familiale, întâlnirile cu prietenii în parc sau în oraș.

Toate reformele, inclusiv cea a pensiilor, se suspendă.

+++

La închiderea urnelor, institutele de sondaj estimau că au votat între 44% și 46,5% din cetățeni. La precedentele alegeri, în 2014, prezența la vot a fost de 63,55%.

Potrivit datelor oficiale, în Franța erau duminică 5.423 de cazuri confirmate și 127 de morți. Într-o singură zi, numărul cazurilor confirmate a crescut cu 900. Specialiștii apreciază că răspândirea noului coronavirus în Franța este abia la început.

La Republique en Marche, formațiunea președintelui Emmanuel Macron, a obținut rezultate dezamăgitoare, în schimb, primărița Parisului, Anne Hidalgo, a obținut un avans clar față de al doilea clasat - 29,3%, față de 22,7% pentru candidata conservatoare Rachida Dati.

Ecologiștii s-au clasat pe prima poziție la Lyon și Strasbourg.

Opoziția cere amânarea turului al doilea, care ar trebui să aibă loc duminica viitoare, măsură care e luată în calcul de autorități.

Premierul Edouard Philippe a anunțat la începutul săptămânii o reuniune cu experți și reprezentanți ai forțelor politice pentru a lua o decizie privind turul al doilea.  

Potrivit expertului juridic Didier Maus, chestionat de AFP, o amânare a turului aldoilea va duce la o anulare a rezultatelor din primul tur, care va trebui repetat, notează Le Monde.