Discursul premierului ungar Viktor Orban rostit weekend-ul trecut în România, în care șeful guvernului de la Budapesta era pornit împotriva „rasei mixte”, continuă să stârnească controverse.

Împotriva premierului ungar se revoltă și membrii Academiei Ungare de Științe care, într-o petiție online, spun că sunt „șocați” de declarațiile lui Orban, relatează Ansa.

„Rasa umană este una, prin urmare ideea raselor umane și amestecul lor este defectuoasă din punct de vedere biologic, - scriu academicienii -, referirea politică la acestea readuce o ideologie eșuată și dezastruoasă din punct de vedere istoric”.

„Ni se pare inacceptabil – concluzionează ei – că prim-ministrul asociază viitorul poporului maghiar cu o doctrină nesustenabilă din punct de vedere științific și cu o ideologie atât de periculoasă”.

Și intelectuali maghiari din Transilvania au criticat declarațiile lui Orban.

Una dintre cele mai vechi consiliere a demisionat, spunând că discursul premierului de la Budapesta e ”pur nazist, demn de Goebbels”. Astăzi, Zsuzsa Hegedűs s-a răzgândit și a spus că apreciază clarificările premierului. Consiliera s-a declarat mulțumită de explicații.

UDMR, în schimb, l-a apărat pe Viktor Orban.