Israelul și mișcarea islamistă Hamas, la putere în Fâșia Gaza, au ajuns la un acord de încetare a focului după 11 zile de confruntări violente israeliano-palestiniene. Acordul va fi monitorizat de Egipt.

Armistițiul a început la 2:00, ora locală, iar două delegații egiptene vor ajunge la Tel Aviv și înteritoriile palestiniene pentru a monitoriza implementatea acordului de încetare a focului, relatează Deutsche Welle, citând AFP. Acordul a fost confirmat și de Jihadul islamic, a doua grupare islamistă din Fâșia Gaza. Palestinienii au ieșit pe străzi cu steaguri și au tras focuri de armă în aer pentru a sărbători acordul. La fel s-a întâmplat și în Cisiordania. 

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru rolul său în reușita inițiativei egiptene de mediere a unui încetări a focului.

Forțele israeliene și militanții din Fâșia Gaza au început să lanseze rachete în urmă cu aproape două săptămâni, după zile de tensiuni cu privire la restricțiile din Ierusalim, accesul la locurile sfinte și evacuarea familiilor palestiniene din Ierusalimul de Est.

232 de palestineni și 12 israelieni și-au pierdut viața de la începutul violențelor.

Președintele american Joe Biden a declarat că încetarea focului între Israel și Hamas reprezintă "o adevărată oportunitate" pentru a avansa în direcția păcii.

Departamentul de Stat a anunțat că șeful diplomației americane Antony Blinken se va deplasa în Orientul Mijlociu în următoarele zile, pentru a se întâlni cu omologii săi israelian și palestinian.