Cele două țări au semnat un acord privind gestionarea problemei imigranților care prevede, între altele, crearea unui centru comun de comandament și control și securizarea Canalului Mânecii.

Alte prevederi: facilitarea repatrierii și eradicarea activităților infracționale ale călăuzelor.  

Franța și Marea Britanie vor crea un Centru comun de comandament și control care va coordona operațiunile ce au ca scop reducerea presiunii aduse de imigranți asupra portului francez Calais.

Potrivit TF1, documentul prevede că Londra va aloca 10 milioane de euro pe o perioadă de doi ani.

Printre măsuri stabilite de cei doi miniștri se numără securizarea tunelului și sprijinirea companiei Eurotunnel pentru a-și crește personalul din domeniul securității. În plus, vor fi asigurate echipe suplimentare pentru a verifica mărfurile 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, și se va încerca descurajarea și eradicarea activităților infracționale ale călăuzelor.

Pe lângă Centrul de comandament și control va fi înființată „o echipă comună", care va avea ca obiectiv repatrierea imigranților ilegali. Aceasta va facilita repatrierea voluntară în țările de origine și va iniția programe de sprijin privind repatrierea.

În ceea ce privește planul umanitar, acordul semnat de May și Cazeneuve prevede „identificarea celor mai vulnerabile categorii și a potențialelor victime ale traficului de persoane", în special a femeilor și copiilor. Aceștia vor fi plasați în locuri sigure, pentru a se împiedica exploatarea lor.

Totodată, Guvernul britanic a demarat discuții cu Belgia și Olanda în vederea prevenirii folosirii unor noi rute de către imigranți pentru a ajunge în Marea Britanie, după ce va fi securizat Canalul Mânecii, a precizat Theresa May, citată de The Guardian online.

Între timp, la Calais, migranții au protestat, joi, față de situația în care se află, strigând „nu suntem animale” și deschideți granițele”. Potrivit estimărilor, circa 3.000 de migranți așteaptă în portul francez în speranța că vor putea traversa tunelul.