Rusia și Turcia au ajuns la o înțelegere asupra unui acord ce presupune încetarea focului în Siria. Acordul ar urma să intre în vigoare de la miezul nopții și este, de fapt, o extindere a celui ce a dus la oprirea luptelor în orașul sirian Alep.

UPDATE 29 XII: Guvernul și rebelii sirieni au acceptat și ei acordul de încetare a focului în țară, a anunțat președintele rus Vladimir Putin. Acesta a mai precizat că Rusia și Turcia vor acționa drept garanți.

Acordul nu este valabil în cazul organizațiilor Stat Islamic și fostul Front al-Nusra, Jabhat Fateh al-Sham.

*****Știrea inițială:

Înțelegerea face parte dintr-un plan ce vizează extinderea în întreaga țară a încetării focului instaurate în orașul sirian Alep, dar planul nu include și „grupurile teroriste”, conform agenției turce de stat Anadolu, informație preluată și de Reuters.

Dacă această înțelegere de încetare a focului pe tot teritoriul sirian va avea succes, acordul ar putea constitui baza unor negocieri politice între regim și opoziție pe care Moscova și Ankara vor să le organizeze în Kazahstan, la Astana.

Acordul inițial, ce era în vigoare doar în orașul Alep, a fost încheiat pentru a permite civililor și rebelilor să evacueze orașul.