SUA și talibanii afgani au semnat sâmbătă la Doha un acord de pace pentru a pune capăt conflictului de peste 18 ani din Afganistan și pentru o retragerea totală a trupelor internaționale din această țară, relatează BBC Online.

SUA și aliații din NATO au stabilit o retragere a trupelor în decurs de 14 luni, dacă militanții respectă acordul. Totodată, Statele Unite și talibanii afgani vor schimba mii de deținuți.

Talibanii s-au angajat să interzică orice act de terorism în teritoriile controlate de ei și să înceapă negocieri cu Guvernul de la Kabul. 

MAE transmite într-un comunicat că România salută semnarea acordului dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan, precum și a declarației comune pentru pace dintre SUA și guvernul afgan.

”Aceste documente importante vin în continuarea înțelegerii, convenită de SUA si talibani la 14 februarie 2020, privind reducerea semnificativă a violențelor în Afganistan și implementată pentru o perioadă de șapte zile, în perioada 22-28 februarie 2020. România își exprimă încrederea că implementarea deplină a acordurilor va crea condițiile pentru instaurarea unui climat de stabilitate în Republica Islamică Afganistan. Romania speră că acestea vor contribui la întărirea încrederii între toate părțile implicate în conflict și la consolidarea premiselor favorabile pentru următoarele etape ale procesului de negociere, în special lansarea negocierilor intra-afgane în sensul obținerii unei soluții consensuale”, se arată în comunicat.