Acord militar istoric între Marea Britanie și Japonia
Premierul britanic Rishi Sunak și omologul său japonez, Fumio Kishida, au semnat, miercuri, un acord istoric de apărare care va permite trimiterea forțelor britanice în țara asiatică și invers, scrie La Razon.
În acest fel, Marea Britanie devine prima națiune europeană care a semnat un pact de acest tip, ratificându-și astfel interesul în creștere pentru Indo-Pacific cu scopul de a contracara ascensiunea Chinei.
"În această lume din ce în ce mai competitivă, este mai important ca niciodată ca societățile democratice să continue să stea umăr la umăr în timp ce ne confruntăm cu provocările globale fără precedent ale timpului nostru", a adăugat chiriașul din Downing Street.
Ambii lideri au avut o întâlnire bilaterală la emblematicul Turn al Londrei, unde au avut ocazia să viziteze expoziția de armuri japoneze care a fost oferită de Japonia în 1613 pentru a marca primul acord comercial anglo-japonez. După actul ceremonial, a fost semnat așa-numitul Acord de Acces Reciproc, cel mai mare dintre Marea Britanie și țara asiatică din 1902. Pactul va fi prezentat Camerei Comunelor Britanice și Dietei Japoneze pentru aprobare în săptămânile următoare.
De zeci de ani, Tokyo a menținut cheltuielile pentru apărare la 1% din Produsul Intern Brut. Dar atitudinile se schimbă, iar prim-ministrul japonez a anunțat planuri de a-l crește la 2% din PIB până în 2027. Dacă Japonia, încă a treia economie din lume, își va crește substanțial bugetul de apărare, va avea, spun analiștii, o economie mai eficientă pentru a contracara China în Indo-Pacific.
De asemenea, noua strategie de securitate națională a Japoniei este de așteptat să se îndepărteze de doctrina folosirii forței doar în autoapărare, pe care țara a adoptat-o după al Doilea Război Mondial. Guvernul Japoniei este conștient de cât de vulnerabile ar fi zonele propriului său teritoriu, dacă China ar invada vreodată Taiwanul. Prin urmare, acum devine un jucător cheie pe tabloul geopolitic. Iar Marea Britanie de când a părăsit UE, post-Brexit, și-a îndreptat atenția către Indo-Pacific în fața tuturor provocărilor care apar.
"Relația dintre Marea Britanie și Japonia este mai puternică ca niciodată, nu numai în ceea ce privește comerțul și securitatea, ci și în ceea ce privește valorile noastre și cred că am văzut acest lucru demonstrat cu brio anul trecut", a spus premierul britanic într-un comunicat, făcând aluzie la sprijinul acordat Ucrainei înainte de invazia rusă.
De asemenea, Sunak a oferit "sprijin fără rezerve" agendei Japoniei pentru G7, grup a cărui președinție va reveni acestei țări la sfârșitul anului. Premierul britanic l-a mai informat pe liderul japonez că Regatul Unit "salută cu căldură ambiția (Japoniei) în strategia sa de securitate națională". La rândul său, Kishida i-a mulțumit lui Sunak pentru "ospitalitatea sa călduroasă" în timpul vizitei sale în această țară.
sursa: RADOR
Comentarii