Atena și Ankara nu vor desfășura exerciții militare de amploare națională.

Reducerea dintr-odată a tensiunilor și îmbunătățirea relațiilor dintre Grecia și Turcia la nivel diplomatic sunt aproape în deplină concordanță cu situația din câmpul operațional. Cele două țări, pe lângă deschiderea canalelor de comunicare care ar putea fi valorificate în această etapă preelectorală, au ajuns și la un acord informal de limitare a exercițiilor militare din Marea Egee la strictul necesar, scrie cotidianul grecesc Kathimerini.

Concret, la nivel naval, Atena și Ankara au convenit informal că până la clarificarea peisajului electoral și desfășurarea alegerilor generale din cele două țări, nu vor desfășura exerciții navale de amploare, cu excepția, desigur, celor ale NATO sau ale altor formate multinaționale.

Este de remarcat faptul că la exercițiul aerian internațional din acest an "Iniochos 2023" nu vor participa forțe din SUA și Israel, două țări care doresc direct sau indirect să contribuie la reducerea tensiunilor dintre Grecia și Turcia.

Acest moratoriu informal, care se așteaptă să se extindă pe tot parcursul verii, aduce beneficii ambelor părți din motive diferite. Grecia va avea timp ca principalele unități ale marinei sale militare să intre în procesul de întreținere, după ce acestea s-au aflat într-o stare de alertă continuă timp de aproape trei ani. Turcia, la rândul ei, și-a concentrat un procent uriaș al flotei (aproape 80%) în golfurile İskenderun și Mersin, cu o sarcină exclusiv nemilitară, și anume deservirea nevoilor locuitorilor zonelor afectate de cutremur (îngrijire, găzduire, transportul proviziilor necesare).

În privința aviației, numărul încălcărilor spațiului aerian grecesc de către aeronave militare turceșit a scăzut vertiginos, iar survolurile ilegale și tensiunile s-au redus la  zero după data de 6 februarie.

Agenda pozitivă

Totodată, săptămâna asta a avut loc la Ankara cea de-a patra rundă de promovare a dialogului dintre Grecia și Turcia privind așa-zisa agendă pozitivă în domeniul economic și al comerțului. Este a patra întâlnire de acest tip, ultima având loc la Atena anul trecut, în februarie.

În cadrul întâlnirii s-au discutat progresele înregistrate în privința celor 25 de teme convenite ale agendei pozitive, care includ aspecte legate de transport, turism, energie, infrastructură, transport maritim, protecție civilă etc.

Agenda pozitivă este un proces agreat de miniștrii de externe Nikos Dendias și Mevlüt Çavușoğlu în aprilie 2021, cu scopul de a găsi un punct minim de contact pentru ca cele două părți să nu ajungă la o întrerupere totală a canalelor de comunicare.

În perioada în care nu a existat aproape niciun fel de dialog între Grecia și Turcia, singur canal de comunicare care mai rămăsese, prin medierea americanilor, a fost cel dintre miniștrii apărării celor două țări.

Sursa: RADOR