Președintele sârb Aleksandar Vucici și premierul ungar Viktor Orbán au convenit să construiască un oleoduct prin Ungaria, scrie Il Fatto Quotidiano.

''Noua conductă ar permite Serbiei să fie alimentată cu țiței rusesc mai ieftin din Urali, prin conectarea la conducta Drujba (Prietenia)”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Orbàn, Zoltan Kovacs.

''În prezent, aprovizionarea cu petrol a țării se face în mare parte prin intermediul unei conducte care trece prin Croația, dar este puțin probabil ca acest lucru să mai fie posibil în viitor, din cauza sancțiunilor care au fost adoptate'', a spus el.

Încă o dată, Ungaria, care a obținut de la Bruxelles o excepție de la embargoul petrolier al UE și a semnat noi contracte cu Moscova, și Serbia, care, deși este țară candidată, refuză să adopte sancțiunile UE, sunt contrare deciziilor Uniunii Europene, notează publicația italiană.

Luni, Viktor Orbán s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, dar și cu Angela Merkel.

La sfârșitul lunii decembrie, embargoul european asupra petrolului rusesc va intra treptat în vigoare.

Țițeiul este principala sursă de venituri pentru Moscova, care exportă o mare parte din petrolul pe care îl produce, încasând în jur de 190 de miliarde de euro, de aproape 4 ori veniturile garantate de exporturile de gaze.

Sursa: RADOR