Washingtonul și Beijingul au convenit să poarte "discuții intense privind creșterea echilibrată", a declarat Trezoreria SUA, după două zile de discuții între secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și omologul ei chinez, He Lifeng, la Guangzhou.

Aceste viitoare discuții reprezintă o nouă încercare de a stabiliza relațiile tensionate dintre cele două țări de la întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping din noiembrie anul trecut, relatează France 24.

"Aceste dialoguri vor facilita o discuție asupra dezechilibrelor macroeconomice (...) și intenționez să profit de această ocazie pentru a susține condiții echitabile pentru lucrătorii și întreprinderile americane", a declarat Janet Yellen într-un comunicat separat.

Statele Unite se tem că subvențiile masive injectate de guvernul chinez în tehnologii, energie verde, vehicule electrice sau baterii vor inunda piața globală cu produse low-cost, punând în dificultate companiile din aceste sectoare din afara Chinei.

Beijingul a respins îngrijorările occidentale și luna trecută a denunțat o investigație a UE cu privire la subvențiile sale pentru vehiculele electrice, calificând-o drept "protecționism".

Janet Yellen a lăsat să se înțeleagă sâmbătă că s-au făcut progrese între cele două părți în acest punct."Chinezii realizează, cred, cât de îngrijorați suntem de implicațiile strategiei lor industriale pentru Statele Unite, de posibilitatea de a ne inunda piețele cu produse de export cu care companiilor americane le este greu să concureze și că alte țări au aceleași îngrijorări", a subliniat Janet Yellen.Rezolvarea problemei va dura, dar acceptarea unui dialog "oferă o modalitate structurată de a continua să ne ascultăm unii pe ceilalți și de a vedea dacă putem găsi o cale de urmat, evitând în același timp conflictele”, a adăugat ea.

Direcția Beijing

Janet Yellen urma să se îndrepte apoi spre Beijing pentru două zile de discuții la nivel înalt cu liderii chinezi.Vizita lui Janet Yellen, a doua în China într-un an, vine într-un moment în care Washingtonul și Beijingul sunt în dezacord pe o serie de subiecte, precum accesul la tehnologii de vârf, viitorul Taiwanului sau aplicația video TikTok.

De asemenea, secretarul Trezoreriei americane a avertizat sâmbătă companiile chineze care vor ajuta Rusia în războiul său din Ucraina. "Companiile", consideră ea, " în special cele chineze, nu trebuie să ofere sprijin material războiului Rusiei împotriva Ucrainei, industriei ruse de apărare" și le-a amenințat cu "consecințe semnificative" pe cele care ar face-o.

"Am fost limpezi cu China asupra faptului că noi considerăm că Rusia beneficiază de sprijinul bunurilor pe care China și companiile chineze i le furnizează", un subiect "la care lucrăm împreună", le-a declarat Janet Yellen jurnaliștilor la Guangzhou.

Comunicatul Trezoreriei americane precizează, de asemenea, că Beijingul și Washingtonul s-au "angajat să lucreze împreună asupra unor provocări comune, inclusiv finanțarea climatică și problemele datoriilor în economiile emergente și cu venituri mici".

Cele două țări doresc, de asemenea, să intensifice lupta comună împotriva spălării banilor în cadrul unui "grup de lucru financiar" bilateral, cu o primă întâlnire "în săptămânile următoare".

Washingtonul a cerut în mod repetat Beijingului să coopereze pentru a stopa traficul devastator de fentanil, un opiaceu sintetic care provine adesea din fabrici din China și este vândut ilicit în Statele Unite.

Președinții Biden și Xi au convenit să coopereze în această problemă în timpul summitului lor din noiembrie din California, care a contribuit la o oarecare stabilizare a relațiilor bilaterale.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, este de asemenea de așteptat să meargă în China în următoarele săptămâni, un alt semn al reluării schimburilor normale între cele două puteri.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA