Liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru soluționarea crizei refugiaţilor, a anunțat pe Twitter premierul finlandez.România nu va primi un număr mai mare de refugiaţi faţă de cel stabilit, a spus Iohannis.

"Acordul cu Turcia a fost aprobat", a scris premierul finlandez Juha Sipila, prezent la Consiliul European de joi şi vineri, a cărui agendă a fost dominată de înţelegerea cu Ankara. 

Premierul eston, Taavi Roivas, a scris, tot pe Twitter, că acum este importantă "implementarea imediată" a acordului. 

Potrivit acordului, începând de duminică, de la miezul nopţii, migranţii care ajung în Grecia vor fi trimişi înapoi în Turcia, dacă le vor fi respinse cererile de azil, scrie BBC Online.

În schimb, statele membre UE vor prelua refugiaţi sirieni aflaţi în Turcia.

Liderii europeni ar declarat că vor rămâne "extrem de vigilenţi" faţă de posibile noi rute migraţioniste.

"În acest context, lupta împotriva contrabandiştilor, oriunde şi cu orice mijloace, rămâne un element cheie", se arată în concluziile summitului, potrivi Euractiv.com. Se face referire în special la Libia, care se teme că, odată cu apropierea verii, tot mai mulţi oameni vor încerca să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa. 

Iohannis: România nu primeşte un număr mai mare faţă de cel convenit

Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook că returnarea migranţilor va putea avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional, cazurile de returnare urmând a fi analizate individual. astfel că nu este vorba de "expulzări colective".

"Deciziile de astăzi nu impun obligații suplimentare României. Ţara noastră nu va primi un număr mai mare de refugiați, față de ce s-a convenit anul trecut la nivelul UE. Sper că înţelegerea la care s-a ajuns va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranţi ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia. De asemenea, prin acest acord se va consolida protecţia fontierelor externe ale Uniunii", a mai scris şeful statului.

După încheierea summitului, preşedintele Klaus Iohannis a precizat, într-o declaraţie de presă, că, în cadrul ul așa-numitului mecanism ”1 la 1”, prin care pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal în insulele grecești și a fost returnat în Turcia, Uniunea Europeană va prelua un migrant sirian din Turcia, ceea ce este important este că "acest migrant preluat din Turcia va fi relocat din afara Uniunii Europene într-o țară a Uniunii, însă în cadrul schemelor deja existente".

"Vreau să subliniez că deciziile de astăzi nu introduc  cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia în Uniunea Europeană se face în cadrul cotelor care au fost aprobate în anul trecut deja. Am convenit că odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre Uniunea Europeană sau se va reduce semnificativ numărul acestora, va putea fi activată Schema de Admisie Umanitară Voluntară, la care statele membre pot contribui pe baze voluntare", a afirmat Iohannis.