Liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru soluționarea crizei refugiaților, a anunțat pe Twitter premierul finlandez.România nu va primi un număr mai mare de refugiați față de cel stabilit, a spus Iohannis.

"Acordul cu Turcia a fost aprobat", a scris premierul finlandez Juha Sipila, prezent la Consiliul European de joi și vineri, a cărui agendă a fost dominată de înțelegerea cu Ankara. 

Premierul eston, Taavi Roivas, a scris, tot pe Twitter, că acum este importantă "implementarea imediată" a acordului. 

Potrivit acordului, începând de duminică, de la miezul nopții, migranții care ajung în Grecia vor fi trimiși înapoi în Turcia, dacă le vor fi respinse cererile de azil, scrie BBC Online.

În schimb, statele membre UE vor prelua refugiați sirieni aflați în Turcia.

Liderii europeni ar declarat că vor rămâne "extrem de vigilenți" față de posibile noi rute migraționiste.

"În acest context, lupta împotriva contrabandiștilor, oriunde și cu orice mijloace, rămâne un element cheie", se arată în concluziile summitului, potrivi Euractiv.com. Se face referire în special la Libia, care se teme că, odată cu apropierea verii, tot mai mulți oameni vor încerca să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa. 

Iohannis: România nu primește un număr mai mare față de cel convenit

Președintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook că returnarea migranților va putea avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european și internațional, cazurile de returnare urmând a fi analizate individual. astfel că nu este vorba de "expulzări colective".

"Deciziile de astăzi nu impun obligații suplimentare României. Țara noastră nu va primi un număr mai mare de refugiați, față de ce s-a convenit anul trecut la nivelul UE. Sper că înțelegerea la care s-a ajuns va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranți ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia. De asemenea, prin acest acord se va consolida protecția fontierelor externe ale Uniunii", a mai scris șeful statului.

După încheierea summitului, președintele Klaus Iohannis a precizat, într-o declarație de presă, că, în cadrul ul așa-numitului mecanism ”1 la 1”, prin care pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal în insulele grecești și a fost returnat în Turcia, Uniunea Europeană va prelua un migrant sirian din Turcia, ceea ce este important este că "acest migrant preluat din Turcia va fi relocat din afara Uniunii Europene într-o țară a Uniunii, însă în cadrul schemelor deja existente".

"Vreau să subliniez că deciziile de astăzi nu introduc  cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia în Uniunea Europeană se face în cadrul cotelor care au fost aprobate în anul trecut deja. Am convenit că odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre Uniunea Europeană sau se va reduce semnificativ numărul acestora, va putea fi activată Schema de Admisie Umanitară Voluntară, la care statele membre pot contribui pe baze voluntare", a afirmat Iohannis.