Potrivit Institute for the Study of War, trupele Wagner se retrag din Belarus, scrie La Libre Belgique.

Pe 23 iunie, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se răzvrătea contra armatei ruse. O rebeliune repede eșuată, după intervenția președintelui belarus, Alexandr Lukașenko. Prigojin și Putin ajunseseră la un acord în urma căruia trupele Wagner s-au retras din Rusia și au fost trimise în Belarus.

Conținutul exact al acordului nu este cunoscut, dar soldații Wagner se pare că se antrenează acum împreună cu Armata belarusă și șeful lor, care este în prezent foarte discret.

Potrivit grupului de reflecție american Institute for the Study of War (Institutul pentru Studiul Războiului), acordul este deja rupt. Potrivit unui "raport confidențial", trupele Wagner s-ar pregăti să plece curând din Belarus: grupe de 500 - 600 de soldați au început să meargă în orașele rusești Krasnodar, Voronej și Rostov.

Dar încă nu există probe vizuale ale acestei deplasări. Evgheni Prigojin a fost deja fotografiat la Sankt Petersburg în luna iulie.

 "Putin nu a reușit să rezolve necazurile ridicate de Prigojin" 

Potrivit unei surse cofidențiale a Institute for the Study of War, Lukașenko refuză să-i plătească pe luptători, ceea ce explică voința lor de a părăsi teritoriul belarus. Președintele se aștepta ca Rusia să continue să-i plătească, ceea ce nu se întâmplă.

"Presupusa prăbușire a acordului dintre Wagner, Putin și Lukașenko arată că Putin nu a reușit să rezolve necazurile ridicate de Prigojin după revolta armată", a declarat ISW, care estimează că Putin se simte în contiuare amenințat de patronul Wagner. "I-ar plăcea să-l separe definitiv pe Prigojin de Wagner".

Pentru asta, nu e imposibil ca președintele rus să vrea ca Wagner să se întoarcă în Rusia, pentru a păstra controlul asupra acestei grupări.

 Sursa: RADOR