Potrivit informațiilor agenției de presă germane dpa, există acorduri informale între statele NATO pentru a nu livra anumite sisteme de armament Ucrainei.

Riscul unei confruntări militare directe între statele NATO și Rusia ar trebui menținut cât mai scăzut posibil, relatează dpa, citând surse din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Există temerea că Rusia ar putea considera că livrarea de tancuri de luptă occidentale și aeronave de luptă reprezintă o intrare în război a Occidentului, astfel că va trece la  represalii. Astfel de sisteme nu au fost încă livrate Ucrainei.

Potrivit informațiilor grupului parlamentar SPD din Bundestag, această înțelegere tacită este cunoscută la Berlin. „Comisia de Apărare a fost informată pe deplin despre acest lucru la mijlocul lunii mai”, a declarat pentru dpa purtătorul de cuvânt pe probleme de apărare al grupului parlamentar SPD, Wolfgang Hellmich, relatează Die Zeit. 

Declarațiile secretarului de stat din Ministerul apărării, Siemtje Möller (SPD), au provocat controverse în Germania. Ea a spus duminică la „Berlin direct” de la ZDF că în livrările de arme făcute de statele NATO „nu au fost incluse vehicule blindate de transport de trupe sau tancuri de luptă occidentale”.

Nicio declarație oficială din partea NATO

Vice-liderul grupului parlamentar al Uniunii Johann Wadephul (CDU) a criticat miercuri faptul că guvernul nu a menționat un astfel de acord în timpul dezbaterilor din Bundestag privind livrarea de arme grele. „Fie se datorează unei incompetențe scandaloase cuplate cu neglijență și ignoranță fie - și ăsta ar fi un adevărat scandal - Bundestagul german și publicul sunt serviți cu pseudo-justificări pentru a camufla o strategie sistematică de întârziere”, a declarat el pentru Focus Online.

Un purtător de cuvânt al NATO a comentat la nivel general informația.

El a subliniat că decizia de livrare este, în cele din urmă, o chestiune care revine fiecărui stat membru.

Potrivit diplomaților, astfel de acorduri informale au apărut deoarece statele se tem că nu ar obține sprijinul deplin al aliaților în cazul unui atac rusesc. Din acest motiv, Polonia ar fi renunțat în urmă cu două luni să livreze Ucrainei avioane de luptă MiG-29 de proveniență sovietică.

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, Tod D. Wolters, a declarat în martie că transferul de MiG-29 ar putea fi înțeles greșit de serviciile de informații ale Moscovei și ar putea duce la o escaladare între Rusia și NATO. Acesta este un scenariu cu risc ridicat, a spus generalul de patru stele.

NATO protejează Germania

Acordurile informale au fost confirmate indirect inclusiv de președintele francez Emmanuel Macron. În martie, după un summit special al șefilor de stat și de guvern din țările NATO pe tema livrărilor de arme, el a evocat „o limită” pentru a nu deveni parte din conflict. Această idee este împărtășită de toți aliații și de aceea nimeni nu a livrat încă anumite arme precum avioane. 

Politicianul CDU Wadephul a acuzat guvernul german că a încălcat decizia Bundestag-ului de a furniza Ucrainei arme grele. ”Nu se întâmplă acest lucru (livrarea de arme grele). Procedând astfel, guvernul încalcă o decizie obligatorie a Parlamentului”, a spus el. „Dacă lucrurile vor continua așa, la un moment dat va exista o comisie de anchetă”.

Guvernul de la Berlin a promis că va livra Ucrainei două tipuri de arme grele: tancurile antiaeriene Gepard și Panzerhaubitzen 2000. 

Ucraina a cerut Germaniei tancuri de luptă și transportoare blindate pentru a se apăra împotriva atacatorilor ruși. Bundeswehr are tancuri de luptă de tip Leopard și vehicule de luptă de infanterie Marder. Concernul Rheinmetall s-a oferit să livreze tancuri. Nu se știe nimic despre o decizie oficială a guvernului.

NATO vine în apărarea Berlinului, precizând că „Germania a furnizat Ucrainei mii de arme, inclusiv rachete antiaeriene și rachete antitanc”. Un purtător de cuvânt a salutat decizia Germaniei de a furniza Ucrainei arme de artilerie și tancuri antiaeriene. Prin urmare, nu poate fi exclus ca la un moment dat să fie livrate și în Ucraina tancuri de luptă și avioane de luptă.