Administrația Biden a anunțat sâmbătă suspendarea imediată a acordurilor de azil din perioada președinției lui Donald Trump cu El Salvador, Guatemala și Honduras, într-o încercare de a anula politicile de imigrație radicale ale predecesorului său.

Statele Unite au "suspendat și inițiat procesul de reziliere a acordurilor de cooperare în domeniul azilului cu guvernele din El Salvador, Guatemala și Honduras ca un prim pas concret pe calea către un parteneriat și o colaborare sporite în regiune, trasată de președintele Biden", subliniază într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken, scrie Agerpres, citând Reuters.

Așa-numitele acorduri privind "terțe țări sigure", semnate în 2019 de către administrația Trump și state din America Centrală, obligă solicitanții de azil din regiune să caute mai întâi refugiu în acele țări înainte de a aplica în Statele Unite.

În pofida acestei inițiative controversate a lui Trump de a-i descuraja pe imigranții ilegali din America Centrală - care constituie o mare parte a migranților reținuți la frontiera dintre SUA și Mexic - aceste politici nu au fost niciodată puse în aplicare cu El Salvador și Honduras, a indicat sâmbătă Departamentul de Stat.

Transferurile în temeiul acordului dintre SUA și Guatemala au fost întrerupte de la jumătatea lunii martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, adaugă comunicatul.

Măsurile anunțate sâmbătă intervin după ce Biden a făcut publice săptămâna trecută o serie de măsuri pentru revizuirea sistemului de imigrație din SUA, inclusiv crearea unui grup de lucru pentru reunirea familiilor separate la frontiera dintre SUA și Mexic și a unui altuia pentru creșterea plafonului anual de refugiați.