Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și-au anunțat marți demisia, în urma unui scandal de corupție în aprovizionări ale armatei, primul scandal și prima remaniere de această amploare de la începutul Războiului rus în Ucraina.

Între oficialii care au demisionat și a căror plecare a fost acceptată imediat se află adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Șapovalov, care era însărcinat cu susținerea logistică a forțelor armate, adjunctul directorlui administrației prezidențiale Kirilo Timoșenko și adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko, potrivit AFP, citată de News.ro.

”Chiar dacă aceste acuzații sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Șapovalov ”va permite păstrarea încrederii societății și partenerilor internaționali și asigurarea obiectivității” eforturilor de a face lumină în acest scandal, dă asigurări într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Aceste anunțuri intervin după ce autoritățile l-au destituit pe adjunctul ministrului Infrastructurii Vasîl Lozînski - suspectat de faptul că a primit miră suma de 400.000 de dolari pentru a ”facilita” achiziționarea unor generatoare la prețuri umflate, în contextul în care Ucraina este afectată de întreruperi de electricitate în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice.

Kirilo Tîmoșenko - unul dintre puținii colaboratori ai președintelui Volodimi Zelenski aflați în funcție de la alegerea fostului actor de comedie în 2019, care superviza proiectele de reconstruire a instalațiilor avariate în atacuri rusești - a apărut în mai multe scandaluri - atât în timpul, cât și înainte de invazia rusă a Ucrainei.

În octombrie, el a fost acuzat de faptul că folosește o mașină de teren donată Ucrainei de către grupul american General Motors în scopuri umanitare.

În urma acestor dezvăluiri, Kirilo Tîmoșenko a anunțat transferul vehicului către o zonă situată în apropierea liniei frontului.

Oleksii Sîmonenko a foat acuzat de către o influentă publicație ucraineană, Ukrainska Pravda, de faptul că a s-a dus recent în vacanță în Spania, în contextul în care deplasărrile în străinătate - mai puțin în scopuri profesionale - sunt interzise bărbaților ucraineni aflați la vârsta la care pot lupta.

Potrivit publicației, el a plecat cu o mașină aparținând unui om de afaceri ucrainean, în compania unei gărzi de corp a acestuia.

Zelenski a anunțat luni seara că o serie de oficiali ucraineni urmau să plece din post.