Președintele rus Vladimir Putin vede posibila intrare a Ucrainei și Georgiei în NATO drept „o amenințare directă la adresa securității naționale”.

Reacția Rusiei la decizia Alianței Atlanticului de Nord de a acorda statutul de membru Ucrainei și Georgiei ar putea fi „extrem de negativă”, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat postului Fox News, citat de agenția rusă TASS.

„Pentru noi reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale. Extinderea infrastructurii NATO mai aproape de frontierele noastre reprezintă o amenințare, iar reacția ar fi extrem de negativă", a declarat Vladimir Putin, scrie Mediafax.

„Extinderea infrastructurii și capabilităților NATO este o îngrijorare pentru noi, cât și creșterea numărului personalului în regiuni în care nu ar trebui să fie”, a afirmat liderul de la Kremlin, adăugând că, în anumite regiuni, numărul personalului militar a crescut până la 10.000 de oameni.

Potrivit președintelui rus, Rusia reacționează la „ceea ce se întâmplă în jurul ei”.

„Spre exemplu extinderea NATO către Est. Când Uniunea Sovietică retrăgea trupele din Germania, ni s-a spus că rușii trebuie să cunoască un lucru: că NATO nu se va extinde niciodată dincolo de frontierele Germaniei. În două valuri de extindere, acest lucru s-a întâmplat, în pofida posturii noastre. Nimănui nu i-a păsat de postura noastră”, a declarat Putin.

La summitul NATO de săptămâna trecută, alianța a invitat Macedonia să începaă negocierile de aderare.

În cadrul aceluiași interviu acordat Fox News, Vladimir Putin a respins acuzațiile că s-ar fi schimbat de când a fost ales prima dată în funcția supremă de stat în 2000, când fusese considerat un reformator democrat. „Nimic nu s-a schimbat în ceea ce mă privește. Sunt așa cum sunt. Sunt așa cum am fost”, a spus Putin, potrivit agenției dpa, citată de Agerpres.

Pe lângă extinderea spre est a NATO, Putin a criticat războiul din anii 1990 din fosta Iugoslavie, transferurile extrajudiciare de deținuți făcute de SUA și situația din Ucraina. „Nu noi am organizat o lovitură militară de stat în această țară”, a spus Putin despre Ucraina, făcând referire la revolta care a dus la căderea guvernului pro-rus de la Kiev.

În privința Siriei, liderul de la Kremlin a spus că „grupările teroriste” sunt vinovate pentru conflictul din această țară și pentru bilanțul tot mai mare al victimelor și a dat vina pe grupările Stat Islamic și Frontul al-Nusra, spunând că ele sunt „adevărații vinovați”. Presat totuși în legătură cu informațiile conform cărora în bombardamente ale Rusiei au murit persoane nevinovate, inclusiv copii, Putin a spus: „Ați fost complet indus în eroare și îmi pare foarte rău că nu cunoașteți situația reală despre Siria”.