Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, ar fi avut discuții confidențiale cu Iuri Ușakov, consilier diplomatic al lui Vladimir Putin, și cu Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de securitate al Rusiei.

Războiul este în toi, dar canalele diplomatice rămân deschise. Potrivit Wall Street Journal, preluat de Le Figaro, consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, ar fi discutat în secret, în ultimele luni, cu colaboratori apropiați ai președintelui rus, Vladimir Putin.

Pe agenda acestor convorbiri confidențiale: amenințarea cu utilizarea de arme nucleare și riscurile de extindere a războiului din Ucraina, dar nu negocieri care să urmărească să pună capăt conflictului.

Potrivit publicației americane, Jake Sullivan ar fi fost în contact cu Iuri Ușakov, consilier diplomatic al lui Vladimir  Putin, și cu Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de securitate al Rusiei și confident apropiat al președintelui rus. Surse occidentale de rang înalt au precizat că cele două părți ar fi discutat în special despre mijloacele de a se apăra împotriva riscului de escaladare nucleară.

Casa Albă nici nu a confirmat, nici nu a infirmat această informație.

"Oamenii au multă imaginație", a spus purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională, Adrienne Watson.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că "publică numeroase știri false".

Ultima discuție oficială între Jake Sullivan și un înalt demnitar rus, respectiv Nikolai Patrușev, datează din luna martie.

Sursele citate de Wall Street Journal nu au oferit detalii prea multe despre discuții.

Dar Jake Sullivan este cunoscut pentru voința sa de a păstra comunicarea cu Rusia, spre deosebire de alți oficiali americani, care consideră că discuțiile nu au decât puține șanse să reușească. Reacționând la informațiile din Wall Street Journal, consilierul american a declarat de altfel că este "în interesul" Statelor Unite să mențină contactul cu Kremlinul.

Această părere este împărtășită și de foști oficiali americani-

"Cred că e întotdeauna important, mai ales pentru țările dotate cu arme nucleare, să mențină canale de comunicare deschise pentru a înțelege mai bine pozițiile fiecărei părți și a evita astfel posibilitatea unei confruntări sau unui război accidental", a subliniat Ivo Daalder, fost ambasador al Statelor Unite și singura sursă neanonimă.

"Consilierii pentru securitate națională sunt intermediarii cei mai apropiați ai Biroului Oval, evitând implicarea directă a președintelui în negocieri", a mai spus el.

Sursa: RADOR