Comitetul pentru relații externe din Senatul american l-a audiat joi pe Adrian Zuckerman, nominalizat de președintele Trump pentru postul de ambasador al SUA în România.

UPDATE

Menționând originile sale românești, Adrian Zuckerman a declarat că, în pofida progreselor realizate, România trebuie să continue lupta împotriva corupției, să creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investitori și să investească în infrastructură, sănătate și educație.

”Combaterea corupției și sprijinirea independenței justiției sunt vitale pentru securitatea și prosperitatea pe termen lung a regiunii, precum și pentru buna aplicare a legii și pentru cooperarea în domeniul securității care există între România și SUA'', a afirmat Zuckerman, care vorbește fluent și limba română, relatează Agerpres.

În același timp, Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul pe anul 2019 privind traficul de persoane, în care Guvernul României e criticat pentru că nu a făcut nimic pentru a îmbunătăți situația față de anul trecut. Mai mult, documentul avertizează că lucrurile s-au deteriorat în urma numeroaselor modificări legislative. 

+++

Audierea este prevăzută să înceapă joi la 09:45 a.m., ora locală, conform agendei publicate pe site-ul comitetului.

Președintele Trump a trimis inițial Senatului la sfârșitul lunii iulie anul trecut nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al SUA în România. Din motive procedurale, întregul proces a fost reluat în ianuarie 2019, când Congresul american a început o nouă sesiune, în urma alegerilor de la jumătate de mandat desfășurate în noiembrie 2018.În prezentarea făcută pe site-ul Casei Albe, se menționează că Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani și vorbește fluent româna.

De profesie avocat, el a fost admis în baroul din New York în 1984, fiind partener în cadrul firmei internaționale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. Anterior, a mai ocupat funcția de co-coordonator al departamentului de servicii naționale imobiliare și pentru companii la Epstein Becker & Green, PC, New York, iar mai înainte a fost coordonator pentru proprietăți imobiliare la Lowenstein Sandler, LLP, New York. De asemenea, el a ocupat funcția de președinte al unui juriu de selecție judiciară al unei instanțe civile și de arbitru pentru Consiliul Imobiliar din New York.

Activ în domeniul filantropic și educațional, Adrian Zuckerman este membru al consiliului Kids Corp și face parte din consiliul absolvenților New York Law School (Facultatea de Drept din New York). Are diplomă preuniversitară de la Massachusetts Institute of Technology și a obținut diploma în drept la New York Law School.