La nivel federal, Alternativa pentru Germania (AfD) rămâne la acelaşi procent, dar creşte în Saxonia și Brandenburg, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din cele două landuri est-germane.

Cu doar trei săptămâni înainte de alegerile pentru parlamentele regionale din Saxonia și Brandenburg (două landuri din fosta RDG), AfD continuă să crească, potrivit ultimului sondaj realizat de Emnid pentru Bild am Sonntag. Faţă de precedentul sondaj, Alternativa pentru Germania a mai câştigat un procent şi ajunge la 24%, în timp ce CDU rămâne la 22%. Partidul "Stânga" creşte şi el două puncte și ajunge la 16%, iar SPD - la 12%. Verzii sunt cotaţi cu 11% şi liberalii din FDP - cu 7%, potrivit FAZ.

O cu totul altă situaţie este în Vestul Germaniei. Acelaşi sondaj arată că pe primul loc în opţiunile de vot se situează CDU/CSU cu 27%, Verzii cu 24% şi SPD cu 14%. AfD e cotată cu 12%, FDP cu 9% şi Stânga - 8%. 

Sondajul a avut loc în perioada 1-7 august. Au fost chestionate 2.388 persoane. 

Estul uitat

"Am pierdut din vedere mentalitatea est-germană și problemele ce derivă din ea”, spune liderul opoziției din Saxonia, Rico Gebhardt (56 de ani). El susţine că uitarea a început să se instaleze în 2007, atunci când PDS (Partidul Socialismului Democratic) a fuzionat cu WASG - o coaliţie formată din foşti membri ai SPD şi sindicalişti adunaţi de Oskar Lafontaine - pentru a forma Partidul "Stânga".

"Am vrut să fim un partid vest-german”, povesteşte el pentru Süddeutsche Zeitung. La reuniunile de partid nu s-a mai vorbit de schimbări structurale în noile landuri, de inegalităţile în ceea ce priveşte salariile și pensiile. S-a discutat, în schimb, despre războiul din Irak, relația formaţiunii cu UE și cu NATO. Partidul părea că ignoră problemele din landurile est-germane: "Aceasta a fost o greșeală". 

La 30 de ani de la reunificare, de această greşeală profită AfD. Populiştii de dreapta cu accente extremiste ar putea câştiga alegerile în cele două landuri, partidul mizând pe "furia" Estului uitat. "Estul se ridică" e sloganul folosit de AfD în Brandenburg şi Saxonia. Ce sare în ochi e faptul că politicienii AfD provin în marea lor majoritate din Vest.

"În '89, ne-am dorit democraţie, frontiere deschise, libertăți - AfD dorește exact opusul", remarcă Petra Köpping, membră a Parlamentului din Saxonia din partea SPD.