Ambasadorii țărilor NATO vor participa marți la o reuniune de urgență pentru a discuta despre situația din Afganistan, unde țările occidentale încearcă să-și accelereze operațiunile de evacuare, a declarat un responsabil al Alianței, relatează AFP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susține apoi o conferință de presă, la ora 13.00 GMT, prima sa apariție în fața presei din iunie.

Stoltenberg a declarat duminică că NATO contribuie la securizarea aeroportului din Kabul "pentru a facilita și coordona evacuarea" cetățenilor occidentali în fața înaintării talibanilor.

Însă aeroportul din capitala afgană a fost luni teatrul unor scene de haos total, mii de afgani adunându-se pe pistă pentru a prinde un zbor cu care să fugă din țară.

Preluarea puterii de către talibani intervine în contextul în care SUA și NATO au început în mai retragerea celor 9.500 de militari ai lor, între care 2.500 de americani, încă prezenți în Afganistan.

Armin Laschet, liderul partidului conservator al Angelei Merkel și candidat la postul de cancelar, a calificat luni retragerea trupelor occidentale drept "cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa", în 1949.