Ultimii soldați americani au părăsit luni Afganistanul, a anunțat luni Pentagonul. Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă momentul ”istoric”.

După un război de 20 de ani, coaliția internațională a lăsat Afganistanul așa cum l-a găsit: pe mâinile talibanilor.

Ambasadorul SUA la Kabul, Ross Wilson, și generalul Chris Donahue au fost ultimii americani care au părăsit țara.

Într-o conferință de presă, generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului central al Armatei americane, a declarat că evacuările militare au fost finalizate, dar continuă misiunea diplomatică ”pentru a ne asigura că mai mulți cetățeni americani și afgani eligibili dorind să plece pot face acest lucru".

Generalul Kenneth McKenzie a afirmat că soldații americani au scos din uz 73 de avioane, 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine și 27 de autovehicule ușoare Humvee înainte de a încheia podul aerian pentru evacuarea civililor.

"În această seară, la miezul nopții, ora afgană, ultimele trupe americane au părăsit aeroportul din Kabul, iar țara noastră și-a recăpătat independența deplină", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în timp ce focuri de armă s-au auzit la Kabul după plecarea militarilor americani.

"Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupație a Afganistanului de către Statele Unite și NATO s-au încheiat în această seară", a scris tot pe Twitter Anas Haqqani, un lider al mișcării islamiste. 

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a anunțat că SUA "vor lucra" cu talibanii, dacă aceștia își vor respecta angajamentele", potrivit AFP.

Statele Unite și-au suspendat prezența diplomatică în Afganistan și au transferat operațiunile la Ambasada din Qatar.

"Talibanii doresc legitimitate și sprijin internațional. Mesajul nostru este că legitimitatea și sprijinul trebuie meritate", a spus Blinken. 

S​urse din provincia Panjshir susțin că talibanii au încălcat acordul, lansând atacuri asupra forțelor de rezistență din această provincie, anunță agenția afgană de știri Khaama Press.

Locuitorii provinciei îi acuză pe talibani că au blocat serviciile de telecomunicații și toate rutele către Panjshir, ceea ce a dus la o creștere masivă a prețurilor în zonă.