Donald Trump a amenințat că, dacă se va întoarce la Casa Albă, nu va mai garanta protecția țărilor NATO împotriva Rusiei, în cadrul unei întâlniri din Carolina de Sud. Reacțiile europene nu au întârziat.

Cuvintele lui Donald Trump, care a amenințat că, în cazul realegerii sale în Statele Unite, nu va mai apăra țările NATO cu plăți restante, sunt "imprudente", a declarat duminică președintele Consiliului European, Charles Michel, notează Le Soir.

"Alianța Transatlantică susține securitatea și prosperitatea americanilor, canadienilor și europenilor de 75 de ani", a spus Michel pe X. "Declarațiile imprudente privind securitatea NATO și solidaritatea conform articolului 5 nu servesc decât intereselor lui Putin" și "nu aduc nici mai multă securitate, nici mai multă pace în lume", a adăugat el.

"Dimpotrivă, subliniază încă o dată necesitatea ca UE să-și dezvolte de urgență autonomia strategică și să investească în apărarea sa", a continuat el.

La rândul lui, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat împotriva afirmațiilor care "ne subminează securitatea" după declarațiile lui Donald Trump care a menționat posibilitatea de a nu mai apăra țările Alianței a căror contriuție financiară este insuficientă.

"Orice sugestie conform căreia Aliații nu se vor apăra unii pe alții subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a Statelor Unite, și expune soldații americani și europeni unui risc sporit", a declarat Stoltenberg într-un comunicat.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA